Simič:Najpre elektronska uprava pa izmena poreskog sistema

Izvor: Blic, 27.Mar.2013, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simič:Najpre elektronska uprava pa izmena poreskog sistema

Direktor Poreske uprave Ivan Simič smatra da ne treba menjati poreski sistem dok se ne završi prelazak na elektronsko poslovanje Poreske uprave što je planirano 1. jula naredne godine.

Kada se pređe na elektronsko poslovanje Poreske uprave mogu da se rade neke promene poreskog sistema - rekao je Simič na okruglom stolu "Šta menjati u poreskom sistemu i kako poboljšati rad Poreske uprave" u Pres centru Tanjuga.

Istakavši da se samo uz pomoć privrednika može >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nešto uraditi i promeniti, Simič je rekao da želi da čuje njihov glas, šta im je smetalo u radu Poreske uprave, šta treba menjati i da u slobodnoj komunikaciji procene šta dobro može da se napravi.

Kako je kazao, veoma je dostupan, dobija brojne mejlove i poruke i komunicira sa

svim zainteresovanim.

Kao primer, Simič je naveo da je dobio jedan mejl u kome je obavešten da privredni subjekt posluje a da ne izdaje račun, otišao je na lice mesta, uverio se i naložio dalje korake. Direktor Poreske uprave je rekao da je nezadovoljan brojem poreskih prijava koje stižu elektronskih putem, pri čemu se dešava, kako je objasnio da obveznik pošalje prijavu elektronski, a već sutradan se pojavi sa obrascem jer nije siguran da li je stigla prijava elektronski.

Zamenik izvršnog direktora Američke privredne komore u Srbiji Amalija Pavić istakla je da veliki procenat privrednika, oko 28 odsto, u sivoj zoni obeshrabruje savesne poreske obveznike.

Posebno, dodala je, što se često dešava da upravo ti savesni poreski obaveznici budu kažnjeni - recimo kad postupe po mišljenju poreske filijale kojoj su se obratili, na šta je Simič rekao da su izmenama zakona o poreskom postupku i administraciji takva mišljenja obavezujuća, što znači da poreski obveznik više ne može biti kažnjen ako pribavi mišljenje filijale.

On se složio da je siva ekonomija veliki problem cele države i da treba da se rešava zajednički.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Simič: Najpre elektronska uprava pa izmena poreskog sistema

Izvor: Blic, 27.Mar.2013

Direktor Poreske uprave Ivan Simič smatra da ne treba menjati poreski sistem dok se ne završi prelazak na elektronsko poslovanje Poreske uprave što je planirano 1. jula naredne godine. ..Kada se pređe na elektronsko poslovanje Poreske uprave mogu da se rade neke promene poreskog sistema - rekao je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.