Šest decenija Narodne Republike Kine

Izvor: RTS, 01.Okt.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest decenija Narodne Republike Kine

Ispaljivanjem počasnih plotuna na Trgu Tjenanmen u Kini obeleženo 60 godina od osnivanja moderne Kine. Socijalistička Kina danas stoji uspravno na Istoku, a razvoj i napredak u poslednjih 60 godina dokazali su da samo socijalizam može da sačuva Kinu, rekao predsednik Hu Đintao.

Na Trgu Tjenanmen u Pekingu, ispaljivanjem 60 počasnih plotuna, obeležen je početak svečanosti povodom šezdesete godišnjice Narodne Republike Kine.

Ambasador Narodne Republike Kine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Beogradu, Vei Đinhua, priredio je u sredu veče prijem povodom 60 godina od osnivanja Narodne Republike Kine.

Prijemu su pored premijera Srbije Mirka Cvetkovića, prisustvovali ministri u vladi Vuk Jeremić, Dragan Šutanovac, Mlađan Dinkić, Snežana Marković Samardžić, i mnogobrojni predstavnici diplomatskog kora.

Vei Đinhua u izjavi za Radio-televiziju Srbije rekao je da Kina podržava zalaganje Srbije za integracije u Evropsku uniju. "Iskreno želim da Srbija što pre uđe u Evropsku uniju", rekao je ambasador NR Kine.

Ambasador je rekao da što se tiče pitanja Kosova stav Kine je dosledan i jasan. "Mi podržavamo suverinitet i teritorijalni integritet Republike Srbije i želimo da na osnovu međunarodnog prava, povelje Ujedinjenih nacija i relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti da se pregovorima dođe do rešenja koja su interesu dugotrajne stabilnosti i razvoja u ovom delu Evrope", rekao je Đinhua.

Kineski predsednik Hu Đintao pojavio se pred početak ceremonije kod Vrata nebeskog mira, gde je Mao Ce Tung 1949. godine proglasio NR Kinu.

Hu i najviši zvaničnici prisustvovali su dizanju zastave i intonaciji državne himne na trgu koji je za ovu priliku osvanuo u bojama Kine - crvenoj i žutoj.

Usledila je velika vojna parada od 66 minuta.

Hu je okupljenima na Tjenanmenu poručio da socijalistička Kina danas "stoji uspravno na Istoku" i da su "razvoj i napredak nove Kine u poslednjih 60 goduna dokazali da samo socijalizam može da sačuva Kinu".

Aanalitičari smatraju da nema dileme da je Kina u proteklih šest decenija postala globalna sila i zemlja koja u vreme recesije predvodi svet u borbi za izlazak iz krize.

Mere bezbednosti su pojačane pred proslavu. Policija je juče zatvorila Trg Tjananmen, Zabranjeni grad i druge popularne turističke znamenitosti u Pekingu.

Uoči obeležavanja svečanosti, u Svekineskom narodnom kongresu, kome su prisustvovali sadašnji i bivši lideri i 4.000 zvanica, rečeno je da "Kina želi da održi dinamičan privredni rast, decenijama dvocifren, i obezbedi još bolji život za milijardu i trista miliona građana".

"Mi smo sada na novom istorijskom početku. Za četiri decenije proslavićemo i sto godina, kao moderna socijalistička država, u kojoj cveta napredak, demokratija i harmonija", rekao je premijer Kine Ven Đabao.

Kina je treća u svetu po privredi i trgovini, postala je globalni inovator u nauci i tehnologiji. Kineska vojska sa preko dva miliona vojnika najveća je na svetu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Dan osnivanja NR Kine: Strateško partnerstvo sa Srbijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2009

BEOGRAD - U avgustu, kada je predsednik Srbije Boris Tadić posetio Kinu, dve zemlje su uspostavile strateško partnesrtvo, što je definisalo smer dugoročnog i stabilnog razvoja odnosa dve zemlje, izjavio je večeras kineski ambasador u Beogradu Vei Đinhua na prijemu povodom obeležavanja šest decenija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

„Crni zatvori“ za neposlušne u Kini

Izvor: Deutsche Welle, 01.Okt.2009

Danas se obeležava 60 godina od osnivanja Narodne Republike Kine. U okviru priprema za proslavu pojačane su mere bezbednosti. To se odnosilo i na brojne podnosioce peticija koji traže pomoć od Pekinga.

Nastavak na Deutsche Welle...

Kina: Razvoj odnosa sa Srbijom

Izvor: B92, 01.Okt.2009

Madrid, Pariz -- Prodaja automobila u EU u septembru je porasla, dok je u SAD zabeležen pad od kada je nestalo novca u fondu za subvencionisanje kupovine novih vozila... Zahvaljujući vladinim merama podsticaja, septembarske isporuke automobila u Evropskoj uniji su porasle i do 17 odsto, a u SAD se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.