Sednica SB UN odložena za sredu

Izvor: B92, 07.Jul.2015, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica SB UN odložena za sredu

Sednica Saveta bezbednosti na kojoj treba da bude razmotren predlog britanske rezolucije o Srebrenici odložena je za sredu u 16 sati, objavljeno je na sajtu UN.

Da je sednica SB UN odložena za sutra u 16 sati potvrđeno je i Beti u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Prema Tanjugovim informacijama iz diplomatskih izvora, dogovora zapadnih zemalja članica SB UN i Rusije i Kine o predloženom dokumentu nema.

Rusija je i posle današnjih konsultacija ostala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pri stavu da će uložiti veto na rezoluciju ako se njen tekst ne izmeni.

Zbog toga je Savet bezbednosti u 21.00 počeo sednicu o konsolidaciji mira u Zapadnoj Africi.

Sat vremena pred najavljeni početak sastanka Saveta bezbednosti na kojoj je trebalo da bude razmatran predlog britanske rezolucije o Srebrenici, kineske diplomate pokušavale su da pronađu rešenje sa predstavnicima SAD i Rusije, saznao je RTS u diplomatskim krugovima u Njujorku.

Osim toga, Premijer Aleksandar Vučić sazvao je hitnu sednica Vlade Srbije za večeras u 22:30. Premijer će se medijima obratiti u 23:00 nakon završetka sednice.

To je treće odlaganje sednice, koja je prvobitno bila zakazana danas za 16 časova, zatim je odložena za sat vremena, a potom je došlo i do drugog odlaganja za 21 sat po srednjoevropskom vremenu.

Osim toga, Kina je predložila da se glasanje o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica SB.

Sednica je posvećena BIH, a na njoj bi trebalo da bude razmotren nacrt britanske rezolucije o Srebrenici, čiju je šestu verziju Britanija sinoć podnela Savetu bezbednosti. Uprkos očekivanjima, Rusija nije podnela svoju verziju rezolucije.

Pročitajte još:

Da bi rezolucija bila prihvaćena, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno devet od 15 zemalja, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) ne stavi veto.

Dogovoren je i poseban format za ovu rasravu - brifing na kojem će svoja viđenja događaja u Srebrenici predstaviti zamenik šefa UN Jan Elijason i princ Zeid, visoki predstavnik UN za ljudska prava. Posle toga, uslediće komentari država članica.

Savet bezbednosti UN u proteklih dvadesetak godina posvetio je više od 150 rezolucija problemima izazvanim ratovima i raspadom bivše SFR, a samo u tri slučaja rezolucije nisu prošle jer je neka od stalnih članica uložila veto.

Konačna verzija britanske rezolucije je još oštrija i nepovoljnija za Srbiju od ranijih predloga, ocenili su mediji.

U nacrtu teksta osuđuje se poricanje genocida u Srebrenici kao prepreka za pomirenje i opterećenje za žrtve.

Velika Britanija ostaje pri tome da se "najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici kako je to utvrđeno presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde". U ovoj tački nalazi se i osuda svih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u BiH.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.