Sećate li se svog prvog dana škole?

Izvor: Mondo, 01.Sep.2015, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećate li se svog prvog dana škole?

Ukupno 68.700 prvaka danas će prvi put u školske klupe. Pošto dan polaska u školu ostavlja veliki trag u životu svakog čoveka, mi im želimo da danas ponesu samo lepe uspomene...

Foto: Mondo/ Goran Sivački

Završio se dugi i topli letnji raspust i nova školska godina je danas u 8 sati, kada su zazvonila zvona, počela za oko 900.000 osnovaca i srednjoškolaca u Srbiji.

A ove godine ih, prema najavama iz Ministarstva prosvete, očekuje više >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << novina - zimski odmor će biti podeljen u dva dela – na januarski i februarski, uslediće i drugačiji sistem ocenjivanja, a oni koji žele da upišu četvorogodišnju srednju školu, moraće dobro da se potrude zbog novog limita u potrebnim poenima.

Naime, prema najavi ministra prosvete, biće uveden upisni prag za četvorogodisnje škole, što znači da će đaci sa manje od 50 bodova moći da upišu samo trogodišnje škole.

Prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada za 2015/2016. godinu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, učenici će se odmarati osam dana u januaru i 12 dana u februaru.

Novina je i zakon o udžbenicima koji treba da omogući i kvalitetnije i jeftinije udžbenike, ali će se njegov efekat osetiti tek početkom školske 2016/17. godine.

I po još nečemu je ova školska godina drugačija, u poređenju s prethodnim - počinje bez protesta nastavnika, a dokle će tako...videćemo.

Još jednom, srećno svima koji danas polaze u školu.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje škola

Izvor: Studio B, 01.Sep.2015

Počinje nova školska godina za oko 900.000 osnovaca i srednjoškolaca, u učionice će ući i oko 68.700 đaka prvaka, a početak škole ne prati štrajk, jer se prosvetni radnici nadaju realizaciji dogovora sa vladom o uvođenju platnih razreda od januara 2016...Iako do sada, kako tvrde, nisu videli...

Nastavak na Studio B...

Počela školska godinau Vranju:Gradonačelnik čestitao prvacima

Izvor: OkRadio.rs, 01.Sep.2015

Na području Grada Vranja ove školske godine u prvi razred je krenulo 759 prvaka. Prema navodima iz  Odseka za obrazovanje Gradske uprave u Vranju, po tradiciji iz gradskog budžeta biće izdvojeno po 5.000 dinara za svakog đaka prvaka, a od ove godine i za učenike koji polaze u prvi razred srednjih...

Nastavak na OkRadio.rs...

Počela školska godina, prvaka malo manje nego lane

Izvor: JužneVesti.com, 01.Sep.2015

Zvona u 124 škole Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga označila su danas početak nove školske godine, a u klupama se ove godine našlo 4.682 prvaka. Od toga je samo u Nišu 2.411, što je malo manje nego prošle godine...Prema podacima rukovodioca Školske uprave koja pokriva ova tri okruga Dragana...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.