Sećanje na kneza Miloša Obrenovića

Izvor: RTS, 27.Sep.2009, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na kneza Miloša Obrenovića

Navršava se 149 godina od smrti kneza Miloša Obrenovića. Položeni venci kraj vladarevog sarkofaga u Sabornoj crkvi u Beogradu uz visoke vojne i državne počasti.

Danas se obeležava 149. godišnjica smrti kneza Miloša Obrenovića. Uz visoke državne i vojne počasti položeni su venci kraj vladarevog sarkofaga, u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Vence su položili predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, visoke delegacije Ministarstva odbrane i Generalštaba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vojske Srbije i predstavnici nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Organizator komemorativne svečanosti je Sektor Ministarstva rada i socijalne politike za boračko-invalidsku zaštitu, u saradnji sa Ministarstvom odbrane.

Knez Miloš Veliki, koji je vladao Srbijom u dva navrata - od 1815. do 1839. i od 1858. do 1860. godine, bio je jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara.

Za predvodnika Drugog srpskog ustanka izabran je na Cveti, 23. aprila 1815. godine, u Takovu kod Gornjeg Milanovca.

Vladavinu kneza Miloša obeležilo je postepeno uspostavljanje autonomije Beogradskog pašaluka u okviru Osmanskog carstva, ali i zavođenje lične vlasti i sukobi s političkim protivnicima.

Bio je veliki protivnik donošenja ustava koji bi ograničio njegovu do tada apsolutnu vlast u Srbiji.

Nakon što je 1835. godine usvojen Sretenjski ustav, unutrašnjopolitička kriza u Srbiji počela je da se zahuktava, da bi kulminirala 1838. godine proglašenjem tzv. Turskog ustava i abdikacijom kneza Miloša, do koje je došlo 1839. godine.

Nakon svrgavanja kneza Aleksandra (Karađorđevića), knez Miloš se po drugi put našao na srpskom prestolu, i to od 1858. do svoje smrti 27. septembra 1860. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas 149 godina od smrti kneza Miloša Obrenovića

Izvor: Blic, 27.Sep.2009

Danas se navršava 149 godina od smrti kneza Miloša Obrenovića koji je vladao Srbijom u dva navrata - od 1815. do 1839. i od 1858. do 1860. godine i bio jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara.....Povodom 149 godina od kneževe smrti, u Sabornoj crkvi u Beogradu, kraj Miloševog sarkofaga,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.