Obeležena godišnjica smrti kneza Miloša

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2009, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica smrti kneza Miloša

BEOGRAD - U Sabornoj crkvi u Beogradu danas je održan pomen i položeni su venci kraj sarkofaga kneza Miloša Obrenovića (1780-1860), povodom 149 godina od smrti jednog od najznačajnijih vladara u savremenoj istoriji Srbije.

Uz odavanje državne i vojne počasti, vence su položili predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, kao i predstavnici nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ratova Srbije.

Knez Miloš Veliki, koji je vladao Srbijom u dva navrata - od 1815. do 1839. i od 1858. do 1860. godine, bio je jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara.

Za predvodnika Drugog srpskog ustanka izabran je na Cveti, 23. aprila 1815. godine, u Takovu kod Gornjeg Milanovca.

Vladavinu kneza Miloša obeležilo je postepeno uspostavljanje autonomije Beogradskog pašaluka u okviru Osmanskog carstva, ali i zavođenje lične vlasti i sukobi s političkim protivnicima.

Bio je veliki protivnik donošenja ustava koji bi ograničio njegovu do tada apsolutnu vlast u Srbiji.

Nakon što je 1835. godine usvojen Sretenjski ustav, unutrašnjopolitička kriza u Srbiji počela je da se zahuktava, da bi kulminirala 1838. godine proglašenjem tzv. Turskog ustava i abdikacijom kneza Miloša, do koje je došlo 1839. godine.

Posle svrgavanja kneza Aleksandra (Karađorđevića), knez Miloš se po drugi put našao na srpskom prestolu, i to od 1858. do svoje smrti 27. septembra 1860. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.