Sanader želi suđenje u Austriji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2011, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader želi suđenje u Austriji

BEČ -

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, kojem je sudija u Salcburgu, gde se nalazi u ekstradicionom pritvoru, danas produžio pritvor za još dva meseca, ne želi da bude izručen Hrvatskoj, već da mu se sudi u Austriji.

"On strahuje da tamo (u Hrvatskoj) neće dobiti fer suđenje", rekao je Sanaderov advokat Vener Supan austrijskoj novinskoj agenciji APA.

Bečki advokat je danas sudiji Klaudiji Lehner, na 50 stranica, predao analizu jednog tima eksperata, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kojem u Hrvatskoj nisu ispunjeni preduslovi za fer suđenje u skladu sa Konvencijama o ljudskim pravima.

Taj tim je Sanaderu preporučio da se bori protiv izručenja, rekao je advokat.

"Sanader je spreman da odgovara pred austrijskim sudom", objasnio je Supan, dodajući da će, ukoliko austrijsko pravosuđe prihvati zahtev njegovog štićenika i ne odobri izručenje, moći da se optužbe podignute protiv Sanadera razmotre pred austrijskim krivičnim sudom.

"Sanader je u svako doba sprema da odgovara pred austrijskim sudijama i uveren je da će moći da brzo ukloni sve protiv njega iznete optužbe pred jednim nezavisnim sudom u jednom fer suđenju, bez političkog uticaja", objasnio je on.

Sudija salcburškog suda je odložila suđenje u vezi izručenja, uz obrazloženje prikupljanja dodatne dokumentacije iz Hrvatske.

Ona će na osnovu iznetih argumenata preko Ministarstva pravosuđa Austrije hrvatskim vlastima predati pitanja, dodao je advokat, ukazujući da se radi i o pitanjima u vezi mogućeg vršenja pritiska na svedoke optužnice i zato što hrvatski sudovi još nisu dali uvid Sanaderovim advokatima u dokumentaciju.

Odlučuća kršenja ljudskih prava Supan i njegov tim vide pre svega u javnoj "predpresudi" Sanaderu preko medija, i vodećih političara, koji su već javno iznosili navodne dokaze, i koji polaze od krivice Sanadera.

Takođe i sam proces, prema analizi, se čini politički motivisan, pošto se dovodi u vezu sa predstojećim parlamentarnim izborima, kao i pristupom Hrvatske EU.

U analizi se kritikuju nedovoljna prava na odbranu, na osnovu novog, već od strane hrvatskog ustavnog suda zbog kršenja ljudskih prava kritikovanog krivičnog zakona.

Od sredine decembra tim eksperata iz oblasti pravnih nauka, politički posmatrači i savetnici, kao i eksperti za medije prate dešavanja u Hrvatskoj oko krivičnog gonjenja Sanadera, objasnio je Supan.

"Nakon detaljne analize tim je došao do zaključka da, na osnovu brojnih kršenja evropske konvencije o ljudskim pravima, posebno kršenje pretpostavke da optuženi nije kriv od strane medija, vlasti i političara, kao i zbog političkog vršenja uticaja na proces, fer suđenje u duhu Konvencije o ljudskim pravima, nije moguće", zaključio je advokat Supan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sanader želi suđenje u Austriji

Izvor: Blic, 08.Mar.2011

BEČ - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader je danas poručio da će se boriti protiv izručenja Hrvatskoj i da želi da mu se povodom optužbi za korupciju i proneveru sudi u Austriji, gde je 10. decembra uhapšen na osnovu hrvatske poternice...Sanaderov advokat Verner Supan je izjavio da njegov klijent...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.