Sa svih strana zovu za pirotsku vijagru

Izvor: Blic, 09.Jan.2017, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa svih strana zovu za "pirotsku vijagru"

Za peti Sajam pirotske peglane kobasice, koji se održava 28. i 29. januara u Pirotu, prijavilo se 45 izlagača, a više od polovine prošlo je prvostepenu komisiju i zadovoljava propisane kriterijume.

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kaže za „Blic“ da će konačan broj izlagača biti poznat do 16. januara, posle ispitivanja uzoraka proizvoda na Institutu za organoleptiku.

Ovaj specijalitet, koji mnogi nazivaju „pirotskom vijagrom“, pravi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se samo u pirotskom kraju i pored kačkavalja i ćilima još jedan je od brendova Pirota.

Na otvaranje Sajma dolazi promoter peglane kobasice TV voditelj Zoran Kesić. Ovogodišnji promoteri su Dimitrije Banjac, Nikola Škorić i Dejan Ćirjaković, ekipa emisije „Državni posao“.

- Novina predstojećeg sajma je da će svaki proizvod biti jasno obeležen markicom i QR kodom, odnosno imaće jasno obeležje da je prošao sve analize. Samo oni proizvođači koji imaju ove markice biće u mogućnosti da izlažu svoje proizvode i da se takmiče - kaže Zlatkov.

Iako je do Sajma ostalo dvadesetak dana, svakodnevno zovu mnogobrojni turisti iz zemlje i inostranstva.

- Zovu nas iz cele Srbije, ali i iz Bugarske i Makedonije. Pirot je i ove zime u znaku peglane kobasice. Prošle godine tokom dvodnevnog trajanja kroz halu Kej je prošlo nekoliko hiljada ljudi - kaže Zlatkov.

Vlasnik kafane „Boem“ Dalibor Tošić kaže da se porodično proizvodnjom peglane kobasice bave skoro pola veka.

- Imamo radionicu u kojoj peglanu pravimo tokom cele godine. Postoji veliko interesovanje i ne možemo da proizvedemo količine koje se traže.

Kozije, juneće ili ovčije meso

Peglana kobasica pravi se jedino u pirotskom kraju tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa, sa dosta belog luka i paprike. Nema nikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i pravi se bez ikakve termičke obrade. Kobasica se suši na promaji na tavanu i svaki dan pegla flašom, zbog čega je i dobila naziv peglane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.