SRPSKI MALINARI U PROBLEMU: Ne mogu da naplate veliku štetu od osiguravajućih kuća? (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 24.Maj.2016, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKI MALINARI U PROBLEMU: Ne mogu da naplate veliku štetu od osiguravajućih kuća? (FOTO)

Veliku buku u javnosti digli su malinari u Zapadnoj Srbiji kojima su, navodno, sneg i obilne padavine naneli štetu od 30 odsto ili milion evra i što ne uspevaju da je naplate od kuća u kojima su osigurani. U njihovom udruženju smatraju da osiguranje od snega ne postoji u ponudi osiguravajućih kuća, ali tamo tvrde drugačije.

Samo u Arilju, kako kaže Radojičić Milan iz udruženja malinara "Vilamet", 95 odsto stanovništva živi od maline i kada neka vremenska nepogoda ošteti >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << rod i stablo, onda je to ozbiljan problem za meštane.

- Ovo je treća godina zaredom da nam vreme ne ide na ruku. Pretprošle godine je pao grad, prošle i ove sneg, vegetacija je počela prerano... U osiguravajućim kućama nam kažu da nemaju osiguranje ploda od snega, te iako smo osigurani, nismo uspeli da naplatimo štetu. Ne znamo kome da se obratimo - kaže Radojičić.

Foto: Profimedia/Alamy

Uzgajivač sa osiguravačem ugovara polisu osiguranja useva i plodova prema kojoj je predmet osiguranja kod voćnjaka i vinograda samo plod, a ukoliko se posebno ugovori, osigurati se može i stablo, odnosno čokot. Međutim, većina uzgajivača nije ugovorila tu skuplju, dopunsku premiju koja osigurava i stablo od snega i ranog mraza.

Foto: Telegraf

- Veliki broj poljoprivrednih proizvođača zaključuje polise osiguranja čije je pokriće samo šteta nastala usled ostvarenja osnovnih rizika (grad, požar i udar groma). Ovakvo postupanje je svesno, s obzirom da se na taj način vrši selekciju rizika i ugovaranje nižeg iznosa troškova osiguranja za iznos dopunske premije. U takvim slučajevima, štete nastale dejstvom snega i ranog mraza nisu obuhvaćene osiguravajućim pokrićem (jer isto nije ugovoreno i nije plaćena premija), s obzirom da se nijedan od osnovnih osiguranih (ugovorenih) rizika nije ostavario - objašnjavaju u "Dunav osiguranju".

I u osiguravajućem društvu "Wiener Staditsche", koje nudi osiguranje ploda, ali i stabala od grada, požara, groma, oluje, ali i snega i snežnih nanosa, kažu da poljoprivrednici ne obraćaju pažnju na to šta potpisuju i da kad potpišu jednu vrstu ugovora, misle da su se njime osigurali od svega.

- Osiguranje poljoprivrede nije masovno zastupljeno i svest o potrebi ovog osiguranja je na niskom nivou. Izgleda kao da se proizvođači više vode po principu "neće se to meni desiti". A štete se, kao što vidite dešavaju. Naša kompanija je, recimo, u toku 2015. godine nadoknađivala totalne štete od grada koje su se desile u prvoj polovini maja u Ivanjici, u vreme cvetanja i formiranja ploda maline. Za hektar maline isplaćene su štete do 2.600.000 dinara i to do 20. juna, na početku berbe maline kod drugih proizvođača - kažu iz "Wiener Staditsche osiguranja".

Prema proceniteljima ove bečke kompanije, šteta nije velika i kreće se od pet do 25 odsto direktne štete i oni obećavaju da će svima koji su osigurali stabla maline od nanosa snega biti isplaćen novac u narednih nedelju dana.

Malinari se trenutno uzdaju u pomoć države u nadi da će im otpisati poreze, katastarski dohodak na zemljište i da će da vrati neke subvencije.

(Slađana Vasić)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.