Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jul.2015, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB usvojio rezoluciju o sporazumu sa Iranom

Savet bezbednosti UN usvojio je danas sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa, ali će u narednoj deceniji moći da reaktivira kaznene mere ukoliko Teheran prekrši postignuti dogovor.

Savet bezbednosti jednoglasno je usvojio rezoluciju o kojoj je pregovarano u okviru sporazuma postignutog prošle sedmice u Beču između Irana i šest svjetskih sila.

U zamjenu za ukidanje sankcija Iran je pristao na dugoročna ograničenja nuklearnog programa za koji je je Zapad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << sumnjao da za cilj ima stvaranje atomske bombe, što je Teheran negirao.

Usvajanjem rezolucije aktiviran je niz komplikovanih koordinisanih koraka sa kojim se saglasio Iran tokom skoro dvogodišnjih pregovora sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU.

U rezoluciji je se ističe da sankcije neće biti ukinute sve dok Međunarodna agencija za atomsku energiju ne podnese izveštaj Savetu bezbednosti UN kojim će biti potvrđeno da je Iran preduzeo mere naznačene u sporazumu.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iranska revolucionarna garda odbacuje rezoluciju UN

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jul.2015

Rezolucija koju je Savet bezbednosti UN usvojio o nuklearnom sporazumu između Irana i svetskih sila je neprihvatljiva, izjavio je komandant Islamske Revolucionarne garde Muhamed Ali DŽafari..."Određeni delovi nacrta rezolucije jasno prelaze crvene linije, posebno u oblasti iranskih vojnih kapaciteta....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Brisel odobrio sporazum Irana i šest sila

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jul.2015

EU je danas odobrila nuklearni sporazum između Irana i šest svjetskih sila, što je prvi korak ka ukidanju evropskih ekonomskih sankcija Teheranu...Šefovi diplomatija EU saopštili su sa današnjeg sastanka u Briselu da je na pregovaračkom stolu bila najbolja opcija..."Ovo je uravnotežen dogovor...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.