Rusija traži od OEBS da proveri zdravlje guverenera Donjecka

Izvor: Blic, 24.Apr.2014, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija traži od OEBS da proveri zdravlje guverenera Donjecka

Rusija je danas zvanično zatražila od Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) da nađu načina da provere zdravstveno stanje Pavela Gubareva, guvernera ukrajinskog regiona Donjecka koji je u zatvoru.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva dobila zabrinjavajuće izveštaje da Gubarev ima problema sa zdravljem i da je poslala zvanični zahtev misiji OEBS-a u Ukrajini da smesta omogući pristup >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zatvoreniku.

Rusija je, prema njegovim rečima, sličnan zahtev uputila i MKCK u Ženevi, čiji mandat obuhvata i posete zatvorenicima.

- Naravno, nastavićemo da ulažemo napore kako bismo obezbedili da Gubarev, koji je politički zatvorenik, bude smesta oslobođen - dodao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je juče, u intervjuu televiziji Raša tudej, izjavio da je Gubarev, uprkos sporazumu o amnestiji političkih zatvorenika, i dalje u zatvoru.

- Guverner nikad nije učestvovao u zauzimanju zgrada, on je uhapšen samo zbog toga što je pozvao na referendum o federalizaciji - rekao je Lavrov.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.