Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2009, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija podržala Srbiju u Hagu

U Palati mira u Hagu Rumunija ocenila je da je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova narušila osnovne principe međunarodnog prava, dok su Holandija i Velika Britanija zastupale tezu da secesija Kosova nije protivna međunarodnom pravu.

Osmog dana rasprave u Međunarodonom sudu pravde predstavnici Rumunije su poručili da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti s međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Koordinator srpske delegacije u Hagu Saša Obradović ocenio je da su predstavnici Rumunije izneli jako dobru argumentaciju protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, dok je Holandija iznela prilično jak napad na stavove Srbije.

Izjava Kosmina Dineskua

Prema njegovim rečima, Srbija je u februaru 2008. potpuno drugačija država u odnosu na 1999. godinu i odluka o proglašenju nezavisnosti ne može biti zasnovana na okolnostima od pre 10 godina.

Holandija je pred Međunarodnim sudom pravde ocenila da je narod Kosova imao pravo na samoopredeljenje i otcepljenje od Srbije zato što su vlasti u Beogradu godinama sistematski kršile građanska i ljudska prava Albanaca.

"Međunarodni zakon stoga dozvoljava proklamaciju o nezavisnosti Kosova", rekla je pravna zastupnica Holandije Lisbet Lajnzad odbacujući tvrdnju da bi Kosovo moglo biti opasan presedan u međunarodnom pravu.

Lajnzad je taj zaključak zasnovala na navodu da su vlasti u Beogradu dugo sistematski kršile obavezu da poštuju i unapređuju pravo kosovskih Albanaca na unutrašnje samoopredeljenje, samoupravu, kao i njihova ljudska prava.

Izjava Lisbet Lajnzad

Po međunarodnom pravu, naglasila je Lajnzad, narodi imaju pravo na samoopredeljenje, kao "poslednje sredstvo", kada im je to pravo uskraćeno unutar država, a sve ostale mogućnosti su iscrpljene kroz politički proces i pregovore. U slučaju Kosova, svi ti uslovi su zadovoljeni, stav je Holandije.

Lajnzad je precizirala da su kršenja prava Albanaca od vlasti u Beogradu - od ograničenja autonomije 1989. godine do organizovane kampanje zločina i proterivanja Albanaca 1999. - podrobno dokumentovana u izveštajima UN, rezolucijama Saveta bezbednosti UN i Haškog tribunala, a "priznala ih je i Srbija u nastupu pred Međunarodnim sudom pravde".

"Posle takvih kršenja njegovih prava, nije se moglo očekivati od naroda Kosova da pristane da i dalje živi u sastavu Srbije", naznačila je Lajnzad.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MSP, poslednji dan rasprave

Izvor: RTS, 11.Dec.2009, 09:05

Poslednjeg dana rasprave u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, u prilog interesa Srbije govorili predstavnici Venecuele i Vijetnama. Sudije traže odgovor na iznesene tvrdnje pojedinih delegacija. ..Međunarodni sud pravde u Hagu okončao je višednevnu javnu...

Nastavak na RTS...

Nezavisnost Kosova nelegalna

Izvor: Beta, 11.Dec.2009

HAG, 11. decembra 2009. (Beta) - Venecuela i Vijetnam ocenili su u petak pred Medjunarodnim sudom pravde da je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nelegalna po medjunarodnom pravu i rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN...Pravni zastupnik Venecuele Alehandro Fleming naznačio je da je teritorijalni...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.