Revizor prijavio ministre

Izvor: RTS, 18.Feb.2010, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizor prijavio ministre

Zbog nenamenskog trošenja sredstava iz budžeta, Državna revizorska institucija Srbije podnela prekršajne prijave protiv 11 ministara iz sadašnje i prethodne Vlade. Vlada će učiniti sve da se prekšraji ne ponove, rekao premijer Cvetković.

Državna revizorska institucija Srbije podnela je prekršajne prijave protiv 11 ministara iz sadašnje i prethodne Vlade Srbije zbog nenamenskog trošenja iz budžeta za 2008. godinu.

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da je očekivao prekršajnu prijavu Državne revizorske institucije jer su na adresu ministarstva na čijem je čelu stigle primedbe revizora.

Priložili smo brojne argumente i dokaze. Neki su uvaženi a neki ne, rekao je Obradović i dodao da će prihvatiti odluku sudije za prekšaje kakava god bude bila.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da će o nepravilnostima, zbog kojih je DRI podnela prekršajnu protiv njega, raspraviti u nadležnom sudu.

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da nije dobio prekršajnu prijavu, te zbog toga nije želeo da je komentariše.

"Moje ministartsvo je radilo pošteno. Pare su trošene u interesu građana, a ukoliko se utvrdi propust spreman sam da snosim odgovornost", rekao je bivši ministar kulture Voja Brajović.

Nekadašnji ministar prosvete Zoran Lončar rekao je da kao ministar nikada nije odobrio, niti potpisao, nijedan račun za reprezentaciju.

Ministar za životnu sredinu Oliver Dulić kaže da zakon o budžetskom sistemu nije prekršen.

"Važno je da u Srbiji postoji nezavisna revizija i da je čitav proces obavljen bez političkih pritisaka. Primedbe revizora su uglavnom knjigovodstvene. Gde je bilo nepravilnosti otklonjene su", rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević saopštio je da je upoznat sa mišljenjem DRI i da je Ministarstvo razmotrilo dobijene primedbe i otklonilo nepravilnosti koje su knjigovodstvene prirode.

Ministarastvo rada i socijalne politike će predočiti nadlžnom sudiji za prekršaje sve dokaze i argumente za odbacivanje prekršajne prijave koju je podneo državni revizor, izjavio je državni sekretar tog ministarstva Zoran Martinović.

Premijer Mirko Cvetković saopštio je će Vlada Srbije ubuduće preduzeti sve da se slični prekršaji u vezi sa trošenjem sredstava iz republičkog budžeta više ne ponove.

"Razgovarao sam sa svim ministrima u Vladi protiv kojih je državni revizor podneo prekršajne prijave. Obavešten sam da je u ministarstvima pripremljena sva dokumentacija u vezi sa utvrđenim nepravilnostima i ona će biti prezentovana u toku prekršajnog postupka na sudu", naveo je premijer.

Državna revizorska institucija obavila postupak kontrole budžeta za 2008. godinu, a da je na sudovima, kao nezavisnim organima, da odluče o postojanju ili nepostojanju odgovornosti, kazao je premijer.

Cvetković je još jednom istakao da je od izuzetne važnosti što Srbija ima prvi izveštaj Državne revizorske institucije i što je uspostavljena transparentnost u kontroli trošenja novca iz državnog budžeta.

Kako se navodi u saopštenju, prijave su podnete protiv Slobodana Milosavljević, Gorana Bogdanovića, Žarka Obradovića, Tomice Milosavljevića, Nebojše Bradića, Olivera Dulića, Saše Dragina, Predraga Bubala, Slobodana Samardžića, Zorana Lončara i Vojislava Brajovića.

Podnete su i prijave protiv četvoro sekretara iz Ministarstva ekonomije i Ministarstva rada i socijalne politike Srbije.

Prijave su podnete i protiv bivšeg direktora Uprave za trezor Ivana Maričića, bivšeg i sadašnjeg direktora Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Mirjane Nikolić i Novice Antića, i bivšeg direktora Republičke direkcije za imovinu Milana Tomića.

U saopštenju Državne revizorske institucije nije naveden iznos za koji je oštećen budžet u 19 prekršaja za koje su podnete prijave nadležnom prekršajnom sudu.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljevićaosumnjičen je da je odobrio plaćanja iz Programa javnog zdravlja bez knjigovodstvene dokumentacije i da je odobrio plaćanje ugostiteljskih usluga bez dokaza da je novaca utrošen u poslovne svrhe.

Za nenamensko plaćanje ugostiteljskih usluga osumnjičeni su i sadašnji i bivši ministar prosvete Žarko Obradović i Zoran Lončar.

Sadašnji i bivši ministri za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i Slobodan Samardžić  pored nemanenskog plaćanja ugostiteljskih usluga osumnjičeni su i za isplate po ugovoru bez dokaza da je posao izvršen.

Plaćanje izdataka koji nisu odobreni budžetom

Prekršajna prijava protiv ministar trgovine Srbije Slobodana Milosavljevića podneta je zbog sumnje da je preuzeo obaveze i odobrio plaćanje izdataka koji nisu odobreni budžetom.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić sumnjiči se da je platio robu i usluge bez knjigovodstvene dokumentacije.

Državna revizorska institucija podnela je prekršajnu prijavu protiv bivšeg ministra za zaštitu životne sredine, koji je sada ministar poljoprivrede, Saše Dragina zbog sumnje da nije sproveo javnu nabavku usluga u skladu sa zakonom.

Sadašnji i bivši ministri kulture Nebojša Bradić i Vojislav Brajović sumnjiče se da su isplatiti ugovore o delu bez dokaza da je posao urađen i zato što nisu kontrolisali korišćenja sredstava za finansiranje zaštite kulturne baštine.

Bivši ministar trgovine Predrag Bubalo osumnjičen je da je plaćao po ugovorima o delu bez dokaza da je posao obavljen.

Prekršajna prijava protiv bivšeg direktora Uprave za trezor u Ministarstvu finansija Ivana Maričića podneta je zbog sumnje da u glavnoj knjizi trezora nije evidentirao nefinansijsku imovinu nabavljenu u 2008. godini.

Maričić je osumnjičen i da je zadužio budžet za finansiranje deficita tekuće likvidnosti iz sredstava konsolidovanog računa trezora Republike preko dozvoljenog iznosa, a nije u roku naplatio ta sredstva.

Državna revizorska instucija je navela i da Maričić nije izvršio povraćaj tog novca do kraja budžetske 2008. zato što nije naplatio pozajmice date državnim organima, javnim preduzećima i drugim dužnicima iz budžeta Srbije i novca od privatizacije.

Bivši sekretari Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Aleksandra Popović i Aleksandar Todorović osumnjičeni su za plaćanje ugovora o delu bez dokaza da je posao izvršen i odobrili plaćanje ugostiteljskih usluga na osnovu dokumentacije iz koje se nije moglo utvrditi da su namenjeni za poslovne svhe.

Sumnjive javne nabavke

Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Martinović i sekretar u istom ministarstvu Tatjana Matić osumnjičeni su da nisu sproveli postupak javne nabavke usluga u skladu sa Zakonom i da su odobrili plaćanje ugostiteljskih usluga za koje se nije moglo utvrditi da su namenjene u poslovne svrhe, a Matić je osumnjičena i da je plaćala ugovor o delu bez dokaza da je posao izvršen.

Bivši i sadašnji direktori Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Mirjana Nikolić i Novica Antonić osumnjičeni su za nezakonito sprovođenje javne nabavke.

Bivši direktor Republičke direkcije za imovinu Srbije Milan Tomić osumnjičen je da je plaćao prekovremeni rad bez evidencije i dokaza da su zaposleni radili prekovremeno.

Državna revizorska institucija je uz zahteve za pokretanje postupka podnela i odgovarajuće dokaze, a sud, će kao nezavisni organ, odlučiti o postojanju ili nepostojanju prekršaja i odgovornosti, navodi se u saopštenju.

Državna revizorska institucije je krajem novembra 2009. Skupštini Srbije dostavila prvi izveštaj o reviziji budžeta za 2008. godinu koji je obuhvatio kontrolu 14 ministarstava, tri uprave i Direkcije za imovinu Srbije.

Funkcionerima preti kazna do 50.000 dinara

Sadašnjim i bivšim nosiocima državnih funkcija protiv kojih je Državni revizor podneo prekršajne prijave preti kazna do 50.000 dinara, izjavio je Predsednik Višeg prekršajnog suda Zoran Pašalić.

Po prekršajnoj prijavi postupa se tako što sudije kada dobiju prekršajnu prijavu, utvrđuju da li je ona podneta u roku, odnosno da nije zastareo postupak prekršajnog gonjenja, objasnio je Pašalić.

Ako je ona u redu i ako nema potrebe da se dopunjuje, ili da se utvrđuje njena tačnost, ispravnost i sve ono što ona mora da sadrži po zakonu, onda se pozivaju okrivljeni i dalje se ide u postupak, ukazao je Predsednik Višeg prekršajnog suda.

Za one koji se bore protiv korupcije, prijave imaju veliki značaj.

"Prekršajni sud će utvrditi da li su zahtevi potpuni, da li ispunjavaju sve uslove da se prekršajni postupak uopšte pokrene i sud će doneti odluku o tome da li je došlo do povrede zakona, da li treba izreći kaznu", rekao je Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbije". 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prekršajne prijave podnijete protiv 11 ministara

Izvor: Capital.ba, 18.Feb.2010

BEOGRAD, Državna revizorska institucija danas je podnijela prekršajne prijave protiv 19 bivših i aktuelnih državnih funkcionera, od čega je čak 11 ministara, saopštio je generalni državni revizor Radoslav Sretenović.Prekršajne prijave podnijete su protiv ministra trgovine i usluga Slobodana...

Nastavak na Capital.ba...

DRI podnela prekršajne prijave protiv ministara u Vladi

Izvor: SrbijaNet.rs, 18.Feb.2010

Državna revizorska institucija saopštila je danas da je podnela prekršajne prijave protiv 19 odgovornih lica, medju kojima su šest sadašnjih i pet bivših ministara u Vladi Srbije, zbog nenamenskog trošenja budžeta za 2008. Prekršajne prijave su podnete protiv ministra trgovine i

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Prijavljeni o prijavama revizora

Izvor: B92, 18.Feb.2010

Beograd -- Državni revizor je podneo prekršajne prijave protiv šest sadašnjih i pet bivših ministara u vladi Srbije, zbog nenamenskog trošenja budžeta za 2008...Premijer Mirko Cvetković kaže da će Vlada ubuduće preduzeti sve da se slični prekršaji ne ponove. "Razgovarao sam sa svim ministrima...

Nastavak na B92...

Reakcije ministara na prijave DRI

Izvor: B92, 18.Feb.2010

Beograd -- U prvim reakcijama na prijave državnog revizora, funkcioneri koji se sumnjiče za nenamensko trošenje iz budžeta, tvrde da nisu počinili nikakve nepravilnosti... Državna revizorska institucija Srbije (DRI) podnela je danas prekršajne prijave protiv 19 funkcionera iz sadašnje i prethodne...

Nastavak na B92...

Funkcionerima preti kazna do 50.000 dinara

Izvor: Kurir, 18.Feb.2010

BEOGRAD, 18. februara (Tanjug) - Sadašnjim i bivšim nosiocima državnih funkcija protiv kojih je Državni revizor podneo prekršajne prijave zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava za 2008. godinu preti kazna do 50.000 dinara, izjavio je danas Tanjugu Predsednik Višeg prekršajnog suda Zoran...

Nastavak na Kurir...

DRI podneo prijave protiv 11 sadašnjih i bivših ministara

Izvor: Press, 18.Feb.2010

Državna revizorska institucija podnela je, zbog nenamenskog trošenja novca iz budžeta za 2008, prekršajne prijave protiv 19 funkcionera, od kojih šest sadašnjih i pet bivših ministara u Vladi Srbije .Prijave su podnete protiv aktuelnih ministara...

Nastavak na Press...

Ministrima kazna do 50.000 dinara

Izvor: B92, 19.Feb.2010, 10:50

Beograd -- Sadašnjim i bivšim funkcionerima protiv kojih je revizor podneo prekršajne prijave zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava preti kazna do 50.000 dinara...Predsednik Višeg prekršajnog suda Zoran Pašalić kaže da će, kada prekršajne prijave budu stigle u sud biti registrovane...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.