Rehabilitovana kraljjica Marija

Izvor: Vesti-online.com, 14.Apr.2014, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rehabilitovana kraljjica Marija

Odlukom Višeg suda u Beogradu danas je rehabilitovana kraljica Marija Karađorđević, kojoj je ukazom iz 1947. godine oduzeto državljanstvo i konfiskovana imovina, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Kraljica Marija Karađorđević

 

Sud je na ročištu u Palati pravde u Beogradu ocenio da je kraljica Marija bila lišena ljudskih prava, poput prava na glas, imovinu, i državljanstvo, iz političkih i ideoloških razloga, i proglasio pravno ništavim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ukaz Predsedništva Prezidijuma Jugoslavije kojim je to učinjeno.

 

Marija je bila rumunska princeza, praunuka engleske kraljice Viktorije, a udajom za Aleksandra Karađorđevića postala je jugoslovenska kraljica i kraljica majka.

 

Zahtev za njenu rehabilitaciju podeneli su potomci princa Tomislava i princa Andreja Karađorđevića u oktobru 2013. godine.

 

Kraljevski dvor: Rehabilitacija već izvršena

Princ Aleksandar Karađorđević ocenio je da je zakonska rehabilitacija kraljice Marije već izvršena 2001. i potvrđena 2011. godine i da samim tim pravno nije bilo potrebno pokretati poseban proces sudske rehabilitacije u 2013/2014. godini, saopštio je danas Kraljevski dvor.

"Zakonom o rehabilitaciji iz 2011. godine, konstatovana je zakonska rehabilitacija članova porodice Karađorđević kojima je Ukazom iz 1947. bilo ukinuto državljanstvo i oduzeta imovina. Prema tome, već je 2001. izvršena zakonska rehabilitacija članova porodice Karađorđević, što je potvrđeno i zakonom iz 2011. godine, navodi se u saopštenju

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.