Rastislavu Škulecu uručena nagrada Sava Šumanović

Izvor: Blic, 09.Mar.2017, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rastislavu Škulecu uručena nagrada "Sava Šumanović"

Nagradu za likovnu umetnost "Sava Šumanović" dobio je danas na Novosadskom sajmu povodom Art expo-a, Rastislav Škulec iz Novog Sada.

Škulec je na našoj sceni punih trideset godina, a na njoj će zauvek ostati upamćen i kao začetnik skulpture instalacije.

- Veoma sam iznenađen što sam dobio nagradu, ne zato što mislim da je nisam zaslužio, nego jednostavno o njima ne razmišljam. Kao student dobijao sam mnoge nagrade, a nakon što sam promenio svoj izraz one >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su me zaobilazile skoro 30 godina. Ali to nije ni važno, bitno je da čovek izlaže. No, sada sam za kratko vreme dobio već dva priznanja, brinem se – rekao je Škulec.

Kako je dodao jedino što ima u planu je da radi, a sva ostala pitanja vezana za umetnost i izraz ostaju otvorena. Ima osećaj da nije stigao ni do pola svog umetničkog opusa, pa poručuje da još nije za retrospektivne izložbe.

- Radi se o inovativnom skulptorskom stavu, koji je Škulec započeo devedesetih godina. Njegova ostvarenja su menjala dotadašnji status skulpture, relativiziranjem osnovnog trijadnog odnosa materijal-masa-prostor. Škulec je skulpturu raščlanjavao i približavalo statusu instalacije, koja se bavila nekonvencionalnim vajarskim materijalima, rasprostranjena u prostoru – objasnila je odluku žirija jedna od članova, galeristkinja Vesna Latinović.

Pored nje, u žiriju su još bili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Sava Stepanov likovni kritičar iz Novog Sada.

Rastislav Škulec je rođen 1962. godine u Lugu. Diplomirao je na Akadmiji umetnosti u Novom Sadu 1989. godine. Bavi se pedagoškim radom u Begeču gde trenutno živi.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Škulecu nagrada "Sava Šumanović"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2017

Nagrada za likovnu umetnost "Sava Šumanović" uručena je na Novosadskom sajmu Rastislavu Škulecu, slikaru i vajaru koji je ostavio veliki trag na polju savremene umetnosti. ..Nagradu je uručio generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković...Umetnik i pedagog Rastislav Škulec, je formirao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.