Radovan Karadžić: Snosim samo moralnu odgovornost

Izvor: Press, 01.Okt.2014, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radovan Karadžić: Snosim samo moralnu odgovornost

Radovan Karadžić rekao pred Haškim tribnalom da preuzima moralnu odgovornost za zločine Srba u Bosni i Hercegovini, ali da nije naredio izvršenje ubistava.
Bivši predsednik RS je optužio tužioce Ujedinjenih nacija za "stavljanje čitavog srpskog naroda na sud", rekavši da nemaju "nijedan dokaz" koji ga povezuje za zverstva počinjena tokom rata u Bosni.
Karadžić je rekao da ne bi trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bude optužen od strane UN tribunala za ratne zločine, ali je priznao da kao ratni lider "snosi moralnu odgovornost za zločine počinjene od strane građana i snaga Republike Srpske. 

On je naveo da se njegova optužnica zasniva na tvrdnji da je bio ključni član kriminalne zavere da "očisti" područja Bosne pod srpskom dominacijom od Muslimana i Hrvata. 

Bez te teorije, kako kaže, "jedina stvar koja će ostati su njegova dobra dela prema njegovom narodu i druga dva naroda". 

Tužioci su juče ponovo zatražili doživotni zatvor za bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića kome se se pred Haškim tribunalom sudi za ratne zločine i genocid u BiH. 
 



Posle iznošenja završnih reči, obe strane u postupku imaće priliku da iznesu replike i opovrgavajuće argumente. Zatim će sudije većati o presudi i kazni. 

Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini izmedju 1992. i 1995. godine. 

Uhapšen je u Srbiji nakon niza godina skrivanja i prebačen u Hag 30. jula 2008. godine, dok mu je sudjenje po 11 tačaka optužnice počelo 26. oktobra 2009. godine. 

Tužilaštvo je iznošenje dokaza okončalo 25. maja 2012. godine, posle svedočenja 195 svedoka. 

Iznošenje dokaza odbrane otpočelo je 16. oktobra 2012. godine i završeno je 1. maja ove godine, posle svedočenja 238 svedoka, navedeno je u saopštenju Haškog tribunala.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KARADŽIĆ: Snosim samo moralnu odgovornost!

Izvor: Telegraf.rs, 01.Okt.2014

Radovan Karadžić smatra da ne bi trebalo da bude optužen od strane UN tribunala za ratne zločine, ali je priznao da kao ratni lider snosi moralnu odgovornost za zločine počinjene od strane građana i snaga Republike Srpske..Radovan Karadžić rekao pred Haškim tribunalom da preuzima moralnu odgovornost...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.