Puzović: Za saniranje nasipa potrebno dve milijarde dinara

Izvor: Blic, 10.Jun.2014, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puzović: Za saniranje nasipa potrebno dve milijarde dinara

Beograd - Direktor Srbijavoda Goran Puzović izjavio je danas da je za hitno saniranje nasipa i oštećenja na poplavljenim područjima potrebno dve milijarde dinara.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao i da je za saniranje kritičnih lokacija u celoj zemlji na kojima nije obezbeđen odgovarajući stepen zaštite od poplava ukupno potrebno 11 do 12 milijardi dinara.

- Pre majskih poplava bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je evidentirano u Srbiji 180 do 190 kritičnih lokacija na kojima nije obezbedjena potrebna zaštita od poplava, a sada ih je od 230 do 240 - rekao je Puzović.

Kako je dodao, pored sredstava sa hitne sanacije potreban je i dodatni novac za povećanje nivoa ukupne bezbednosti zaštite od poplava na slivovima u Srbiji, za izgradnju novih hidrotehničkih objekata, izgradnju nasipa i visokih brana, ali nije mogao da precizira koliko bi to koštalo.

Puzović je kazao da analiza šteta od poplava ne može biti brza i da će najranije biti uradjena za dva do tri meseca, jer je potreban stručan pristup tom poslu.

Upozorio je da se klima u Srbiji menja i da će biti sve više takozvanih "vremenskih pikova" koji podrazumavaju suše ili poplave, a prouzrokovati će ih domaće reke, kao i vode koje ulaze u Srbiju iz drugih zemalja, zbog čega treba da se prevencija podigne na viši nivo.

Puzović je rekao da se radi na tome da se promene propisi o finansiranju vodoprivrede.

Na pitanje novinara da li oseća moralnu odgovornost da podnese ostavku posle poplava koje su nanele veliku štetu, on je kazao da je na čelu Srbijavoda godinu dana, a da su uzroci problema koje Srbija ima s odbranom od poplava još od pre 20 godina.

Istako je da nije bio "salonski inspektor" koji je izadavao naređenja iz kriznog štaba, već je bio na terenu u svim poplavljenim područjima.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Puzović: Nisam salonski direktor

Izvor: B92, 10.Jun.2014

Beograd -- "Kasno Marko na Kosovo stiže" rekli bi neki o reakciji nadležnih za vreme poplava. Mediji su tražili odgovornost, ali je samo RHMZ na vreme upozoravao...I direktor Javnog preduzeća "Srbijavoda" Goran Puzović često je bio meta napada zbog spore reakcije. Na pitanje novinara da li razmatra...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.