Putari blokirali autoput kod Vrbasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2011, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putari blokirali autoput kod Vrbasa

BEOGRAD -

Zaposleni u putarskom preduzeću "Bačkaput" iz Novog Sada započeli su jutros blokadu saobraćaja na autoputu Beograd - Horgoš, na deonici od Novog Sada do Vrbasa.

Šef kriznog štaba u "Bačkaputu" Vladimir Cvetković rekao je Beti da zaposleni sa 40 kamiona i teških mašina idu u pravcu petlje kod Vrbasa, najmanjom propisanom brzinom na auto-putu od 40 kilometara na sat.

Prema njegovim rečima iza vozila "Bačka puta" stvorena je kolona od nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kilometara.

Plan zaposlenih je da kad stignu do vrbaške petlje blokiraju radove na izgradnji te deonice auto-puta, dodao je on.

Nezadovoljni radnici pet putarskih preduzeća iz grupe Nibens blokiraće danas gradilišta na evropskom putnom pravcu Koridor 10 kroz Srbiju.

Predsednik Sindikata Bačkaput Đuro Trivunović kazao je u ponedeljak agenciji Beta da će radnici te firme blokirati radove na severnom kraku Koridora 10, a ostala putarska preduzeća u regionima gde im je sedište.

Predsednici Sindikata Preduzeća za puteve "Vranje", "Niš", "Kragujevac", "Beograd" i "Vojvodinaput-Bačkaput" smatraju da nisu ispunjeni zahtevi zaposlenih da im se isplate zaostale zarade i obezbedi novac za neometan nastavak rada.

Oni će zato, kako su najavili, započeti blokadu koja će trajati do ispunjenja svih njihovih zahteva.

Predsednici sindikata preduzeća za puteve "Vranje", "Niš", "Kragujevac", "Beograd" i "Vojvodinaput Bačkaput" ocenili su na sinoćnjem sastanku da je "učinjen pokušaj, isplatom samo jedne zarade u dva preduzeća, da se radnici razjedine".

Pre sastanka, radnicima preduzeća za puteve "Niš" i "Kragujevac" obećano je da će primiti jednu mesečnu zaradu.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović izjavila je sinoć za Tanjug da su lokalne samouprave u tim gradovima obezbedile da AIK banka, koja je najveći finansijski poverilac Nibensa, odobri kredite za isplatu jedne od zaostalih zarada.

"Molili smo AIK banku da odloži naplatu potraživanja kako bi radnici mogli da počnu da primaju plate i ponovo rade, ali ta banka i dalje traži od Puteva Srbije garanciju, odnosno da moraju da obezbede AIK banci taj novac bez obzira da li će ga radnici Nibens grup zaraditi u narednom periodu", podsetila je Vukanović.

Prema njenim recima, vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković koji je u maju uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja je prilikom zaduživanja kod AIK banke kao garanciju unapred založio novac koji Nibens grupa treba da dobija za održavanje puteva.

Vukanović je rekla da joj je generalni direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak u petak kazao da ne može da podrži takav zahtev AIK i da će radnici dobiti novac tek kada od banke bude dobio potpisan papir u kome je navedeno da neće uslovljavati isplatu tog novca.

Banke, kao najveći poverioci putara Nibens grupe, potražuju između 110 i 130 miliona evra.

Predstavnik Nibens grupe, koji koordinira rad pet putarskih preduzeća, Milutin Gašević rekao je u petak da Grupacija duguje ukupno oko 180 miliona evra i da ima ugovorene poslove za 60 miliona evra.

Mrkonjić: Rezultat loše privatizacije

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić izjavio je da je to što se dešava sa skoro 6.000 radnika Nibens grupe rezultat loših privatizacija.

"Menadžment tih firmi je u zatvoru, a od tih firmi banke potražuju 140 miliona evra. Cilj nam je da niko ne izgubi posao. Ako preduzeća odu u stečaj svi su na gubitku, i radnici i banke i država. Posle dva meseca pregovora sa bankama, pronašli smo rešenje", naveo je ministar u intervjuu za Novosti.

Prema njegovim rečima, "postignut je rekord u gradnji Koridora, a Auto-put kroz Srbiju biće gotov na leto 2013."

"Trebalo je imati samo malo strpljenja. Evo, samo za poslednjih mesec dana otvorili smo 73 kilometra auto-puta", rekao je Mrkonjić.

"Da ne dajem rokove, nekada možda i nerealne, ne bismo uradili ovoliko. Tek sada se vide rezultati. Do kraja septembra biće gotovo 180 od 280 kilometara Koridora 10. Uskoro će se od Beograda do Mađarske stizati za sat i po sati", rekao je Mrkonjić komentarišući pomeranje rokova i dodao da "dela najbolje govore, kao i da je tempo izgradnje svetski rekord".

Prema njegovim rečima, gužve u prestonici prestaju polovinom novembra, kada će biti završeni i radovi na gornjem delu mosta "Gazela", a kompletna rekonstrukcija završava u februaru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici blokirali saobraćaj

Izvor: Beta, 09.Avg.2011

NOVI SAD.NIŠ, 9. avgusta 2011. (Beta) - Zaposleni u putarskom preduzeću "Bačkaput" iz Novog Sada počeli su u utorak blokadu saobraćaja na autoputu Beograd - Horgoš, na deonici od Novog Sada do Vrbasa...Njihove kolege, zaposleni u Preduzeću za puteve (PZP) "Niš" iz sastava Nibens grupe blokirali...

Nastavak na Beta...

Putari blokiraju Koridor 10

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2011

NOVI SAD -..Zaposleni u novosadskom putarskom preduzeću "Bačkaput" počeli su jutros blokadu radova na izgradnji severnog kraka Koridora 10 i to na dve lokacije, kod naplatne rampe Sirig i nadomak petlje Vrbas. Saobraćaj se na tom delu auto-puta odvija se bez problema...Radnici "Bačkaputa" su mehanizacijom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kod Siriga i petlje Vrbas blokade Koridora 10

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2011

NOVI SAD -..Zaposleni u novosadskom putarskom preduzeću "Bačkaput" počeli su jutros blokadu radova na izgradnji severnog kraka Koridora 10 i to na dve lokacije, kod naplatne rampe Sirig i nadomak petlje Vrbas. Saobraćaj se na tom delu auto-puta odvija se bez problema...Radnici "Bačkaputa" su mehanizacijom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.