Izvor: Nezavisne Novine, 26.Feb.2017, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pseća borba za titulu najljepšeg (FOTO)

"Vestminster" izložba pasa je jedna od najznačajnijih izložbi ove vrste u svijetu, a svakako najznačajnija koju organizuje "American Kennel Club" (AKC).

Prva izložba je održana 8. maja 1877. godine i to je drugo najdugovječnije takmičenje ove vrste, samo Kentaki derbi traje duže, odnosno ustanovljen je 1875. godine. Zanimljivo je da se ova izložba održavala bez prekida čak i tokom oba svjetska rata.

A, sve je počelo 1876. godine redovnim sastancima grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sportista u baru hotela na Menhetnu, gdje su razmjenjivali priče o postignućima i talentima svojih pasa.

Formirali su klub koji nosi ime njihovog omiljenog hotela - "Vestminster". Prvu izložba je održana u "Gilmor Gardenu" (današnji "Medison Skver Garden") u Njujorku. Učestvuje 1.201 pas. Prva upisnina je iznosila dva dolara, što je podrazumijevalo hranu i brigu o psu.

Negdje 1908. godine broj upisanih pasa doseže 2.000, prvi put. Danas je ovo jedan od najpoznatijih događaja u svijetu, a učestvuje više od 2.500 najljepših američkih pasa iz 170 različitih pasmina.

Ova izložba je specifična po tome što se svakom psu dodjeluje mjesto gdje on boravi tokom izložbe. Naime, oni moraju stalno biti na dodijeljenoj lokaciji, osim kada se predstavljaju žiriju i publici.

Upravo zato gledaoci, ali i ostali učesnici, imaju priliku da tokom trajanja izložbe vide pse koji učestvuju na izložbi, dok su na drugim izložbama psi dužni da prisustvuju samo onda kada se predstavljaju žiriju.

Inače, pse ocjenjuju po strandardima njihove pasmine, odnosno najbolji je onaj koji je najbliži postavljenim standardima.

Postavljeni standardi zapravo predstavljaju idealan primjerak jedne pasmine. Kod nekih pasa je bitnija njihova uloga, kao na primjer lovačkih, gdje je bitnije kako se snalaze u lovu nego kako izgledaju.

Kod drugih vrsta pasa bitan je oblik psa, oblik očiju, položaj repa. Iako čak ni lovački psi danas ne idu u lov, već ih drže kao kućne ljubimce, tokom izložbe oni ipak moraju da žiriju pokažu svoje lovačke sposobnosti.

Ipak, ono što je interesantno u vezi sa ovom izložbom jeste njena popularnost.

Naime, pred izložbu se izdaje čak 700 akreditacija, a putem svoje veb-stranice vrši se direktan prenos izložbe koju posmatraju milioni ljudi širom svijeta. Broj posjeta veb-stranici tokom izložbe mjeri se desetinama miliona.

Da nije sve tako idealno, svjedoče i konstantni protesti ispred mjesta održavanja izložbe.

Glavni akteri su svakako članovi PETA, udruženja za zaštitu životinja, koji izvode razne performanse tokom izložbe, ukazujući da ova i slične izložbe ugrožavaju živote pasa, jer se od njih zahtijeva napor koji ne može da izdrži svaki pas.

Pobjednik izložbe postaje američki pas godine. Tada započinje njegova vladavina koja traje godinu dana, a tokom koje on zajedno sa vlasnikom ide na svojevrsnu turneju širom SAD.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.