Prolećno zasedanje Skupštine uz gardu i himnu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2010, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prolećno zasedanje Skupštine uz gardu i himnu

BEOGRAD - Intoniranjem himne "Bože pravde" i raspoređivanjem garde Vojske Srbije ispred ulaza u Dom Narodne skupštine danas je počelo redovno prolećno zasedanje parlamenta.

Pripadnici garde su raspoređeni uz stepenice do ulaza u samu zgradu i zajedno sa intoniranjem državne himne, deo su svečanog ambijenta koji je poslanike dočekao na početku prolećnjeg zasedanja.

Himnu je izveo akademski hor "Obilić", pod dirigentskom palicom Darinke Matić Marović.

Palma: >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bilo mi je neprijatno

Predsednik Jedinstvene Srbije i poslanik u parlamentu Dragan Marković Palma izjavio je danas da se, dok je prolazio kroz špalir garde Vojske Srbije prilikom ulaska u Dom Narodne skupštine, osećao neprijatno, ocenjujući da poslanici ne zaslužuju ovakvu počast.

"Bilo mi je neprijatno, ne zbog ovih vojnika u špaliru - poslanici ne zaslužuju ovakvu počast" rekao je Marković novinarima u Skupštini Srbije.

Mi smo narodni izabranici i moramo da pomažemo građanima Srbije "a ne da se predstavljamo ovde kao neka elita", rekao je Marković i dodao da su poslanici prvi među jednakima.

On je ocenio da je parlament, otkad je promenjen Poslovnik o radu, na demokratskom nivou i da poslanicima ne treba garda da bi bili dostojanstveni i da bi donosili zakone koji su u interesu građana Srbije.

Na početku sednice poslanici koriste pravo koje imaju po Poslovniku o radu da predstavnicima vlasti postavljaju pitanja.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je, uoči početka prolećnog zasedanja parlamenta, da je uverena da će svečani ambijent u Domu Narodne skupštine za poslanike biti podsticaj da rade sa još više entuzijazma i kvaliteta.

Đukić Dejanović je u izjavi Tanjugu, pred početak prve sednice prolećnjeg zasedanja, izrazila zadovoljstvo što svečana garda Vojske Srbije i intoniranje himne "Bože pravde" najavljuju početak redovnog zasedanja najvišeg zakonodavnog tela.

Zbog početka prolećnog zasedanja Skupštine Srbije, u glavnom holu Doma Narodne skupštine organizovana je i mini izložba fotografija tog zdanja i njegovog okruženja.

Jovanović o sukobu interesa

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije u Skupštini Srbije Čedomir Jovanović zatražio je danas odgovor od predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović da li je obaveštena da su dva poslanika vladajuće koalicije u sukobu interesa.

Jovanović je na sednici skupštine rekao da poslanici Dušan Bajatović iz Socijalističke partije Srbije i Aleksandar Vlahović iz Demokratske stranke imaju obavezu po zakonu da obaveste predsednicu parlamenta da su u sukobu intersa.

Dušan Bajatović je istovremeno direktor Srbijagasa a Aleksandar Vlahović je u upravnom odboru Erste banke.

Prema rečima Jovanovića, oni zbog toga ne mogu da učestvuju u raspravi i glasanju.

Atmosfera izazvala različite reakcije

Poslanici republičkog parlamenta danas su različito "doživeli" svečanu jedinicu garde koja ih je dočekala ispred zdanja na Trgu Nikole Pašića - za neke je to bio početak "nove ere odnosa prema skupštini", drugi su ukazali da time "njen poljuljan ugled neće biti popravljen", a bilo je i onih koji su ocenili da parlamentarci ne zaslužuju takvu počast.

Za poslanike vladajuće koalicije intoniranje himne i garda postrojena pred parlamentom su simboli države pred kojima se, kako su naveli, "svaki čovek oseća posebno".

Poslanici ZES-a su kazali da je svečana atmosfera u skupštini podstakla njihov osećaj odgovornosti prema toj zakonodavnoj instituciji, ali i prema građanima u čije ime rade u parlamentu.

Za socijaliste je to dobar način da se parlamentu podigne ugled u javnosti, a poslanici PUPS-a smatraju da je "počela nova era" odnosa prema skupštini, kao instituciji koja u svet o Srbiji treba da šalje lepu poruku.

Poslanicima G17 plus se svečana atmosfera dopala, dok u D S S ocenjuju da skupština nije mesto za takvu atmosferu.

Poslanicima Jedinstvene Srbije je, kako su rekli, bilo neprijatno kada su do radnog mesta išli crvenim tepihom, pored garde, jer smatraju da parlamentarci ne zaslužuju takvu počast.

Iz poslaničkog kluba LDP ukazali su da se kredibilitet parlamenta ne može izgraditi raspoređivanjem garde i intoniranjem himne.

Ta stranka, međutim, nema ništa protiv protokola, ali, prema njihovoj oceni, on ne priliči parlamentu i uobičajenom radu poslanika.

Radikali su istakli da postavljanje garde i intoniranje himne ne može doprineti ugledu parlamenta, jer Skupština Srbije ugled može popraviti jedino usvajanjem kvalitetnijih zakona i poštovanjem demokratskih procedura.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština sa gardom uz himnu

Izvor: B92, 02.Mar.2010

Beograd -- Intoniranjem himne "Bože pravde" i raspoređivanjem garde Vojske Srbije ispred ulaza u Dom Narodne skupštine počelo redovno prolećno zasedanje parlamenta...Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Skupštine Srbije u ovoj godini počela je himnom Srbije "Bože pravde" koju je izvodio hor....

Nastavak na B92...

Pregazili tepih kao front /video/

Izvor: Večernje novosti, 02.Mar.2010

Uz nova pravila - gardu, crveni tepih i himnu - u utorak u svečanom stilu počelo redovno prolećno zasedanje Skupštine Srbije. Poslanici nisu umeli da ispoštuju protokol, neki bili oduševljeni, neki posramljeni zbog ukazane časti

Nastavak na Večernje novosti...

Intoniranjem himne počelo prolećno zasedanje parlamenta

Izvor: TimockeVesti.net, 02.Mar.2010

Intoniranjem himne "Bože pravde" i raspoređivanjem garde Vojske Srbije ispred ulaza u Dom Narodne skupštine danas je počelo redovno prolećno zasedanje parlamenta.....Procitajte ceo tekst na izvornoj stranici . Opširnije..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Ceremonijom do dostojanstva

Izvor: Danas, 02.Mar.2010

Intoniranjem himne „Bože pravde” počelo je juče redovno prolećno zasedanje Skupštine Srbije sa 33 tačke dnevnog reda. Uoči početka sednice vladala je nesvakidašnja svečana atmosfera na ulazu, ali i u samom holu skupštinskog zdanja na Trgu Nikole Pašića.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.