Poslanike dočekala garda i himna

Izvor: Vesti-online.com, 02.Mar.2010, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanike dočekala garda i himna

Intoniranjem himne "Bože pravde" i raspoređivanjem garde Vojske Srbije ispred ulaza u Dom Narodne skupštine danas je počelo redovno prolećno zasedanje parlamenta. Pripadnici garde su raspoređeni uz stepenice do ulaza u samu zgradu i zajedno sa intoniranjem državne himne, deo su svečanog ambijenta koji je poslanike dočekao na početku prolećnjeg zasedanja.

Himnu je izveo akademski hor "Obilić", pod dirigentskom palicom Darinke Matić Marović.

Na početku sednice >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << poslanici koriste pravo koje imaju po Poslovniku o radu da predstavnicima vlasti postavljaju pitanja. Zbog početka prolećnog zasedanja Skupštine Srbije, u glavnom holu Doma Narodne skupštine organizovana je i mini izložba fotografija tog zdanja i njegovog okruženja.

Đukić Dejanović: Garda i himna podsticaj za poslanike

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, uoči početka prolećnog zasedanja parlamenta, da je uverena da će svečani ambijent u Domu Narodne skupštine Srbije za poslanike biti podsticaj da rade sa još više entuzijazma i kvaliteta.

Đukić Dejanović je u izjavi Tanjugu, pred početak prve sednice prolećnjeg zasedanja, izrazila zadovoljstvo što svečana garda Vojske Srbije i intoniranje himne "Bože pravde" najavljuju početak redovnog zasedanja najvišeg zakonodavnog tela.

"To što garda, himna i crveni tepih najavljuju da počinje redovno zasedanje, zapravo, vezuje poslanike i nas koji smo odgovorni pred građanima da svoj posao radimo na najkvalitetniji način", rekla je predsednica srpskog parlamenta.

Ona je izrazila uverenje da će svečani ambijent u kome poslanici počinju rad biti podsticajan i da će poslanici raditi sa još više entuzijazma i kvaliteta.

"Sa osećanjem velikog zadovoljstva mogu da konstatujem da primenjujemo Zakon o Narodnoj skupštini. To nije samo u ovom protokolarnom delu, koji je veličanstven, već i u suštinskom", istakla je Đukić Dejanović.

Na dnevnom redu prve sednice prolećnog zasedanja počeće su 32 predloga zakona i drugih akata. Zakon o Narodnoj skupštini, koji je parlament usvojio 26. februara, predviđa da se himna intonira na početku prve sednice Skupštine i na početku i završetku redovnih zasedanja, kao i da se na početku prve sednice parlamenta, kao i na početku i završetku redovnih zasedanja, ispred glavnog ulaza u zgradu Doma Narodne skupštine raspoređuje počasna jedinica Vojske Srbije.

Parlament godišnje redovno zaseda dva puta - prolećno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a jesenje prvog radnog dana u oktobru. Redovna zasedanja ne mogu da traju duže od 90 dana.

Marković: Bilo mi je neprijatno

Predsednik Jedinstvene Srbije i poslanik u paralmentu Dragan Marković Palma izjavio je danas da se, dok je prolazio kroz špalir garde Vojske Srbije prilikom ulaska u Dom Narodne skupštine, osećao neprijatno, ocenjujući da poslanici ne zaslužuju ovakvu počast.

"Bilo mi je neprijatno, ne zbog ovih vojnika u špaliru - poslanici ne zaslužuju ovakvu počast" rekao je Marković novinarima u Skupštini Srbije.

Mi smo narodni izabranici i moramo da pomažemo gradjanima Srbije "a ne da se predstavljamo ovde kao neka elita", rekao je Marković i dodao da su poslanici prvi medju jednakima.

On je ocenio da je parlament, otkad je promenjen Poslovnik o radu, na demokratskom nivou i da poslanicima ne treba garda da bi bili dostojanstveni i da bi donosili zakone koji su u interesu građana Srbije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.