Prohodni svi putevi na Pešteru

Izvor: B92, 12.Dec.2012, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prohodni svi putevi na Pešteru

Beograd -- Svi putevi na Pešterskoj visoravni su prohodni. Odblokirana dva autobusa sa putnicima koja su ostala u snegu na putu u opštini Kanjiža. Vojvodina pod kontrolom.

Struje povremeno nema u pojedinim delovima tutinske opštine, javila je Regionalna TV.

Sneg koji je padao izazivao je velike probleme na teritoriji opštine Tutin, pre svega zbog jakog vetra koji je pravio nanose, pa je petnaest sela na Pešterskoj visoravni bilo potpuno blokirano.

“Deo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gornje Pešteri koji je juče bio u blokadi danas je odblokiran”, rekao je Samir Bakić, koordinator za održavanje lokalnih puteva opštine Tutin.

Zbog jakog nevremena, koje je proteklih dana zahvatilo Peštersku visoravan, nastava u osnovnim školama je bila obustavljena u jednom broju sela.

Dva autobusa sa putnicima, koja su rano jutros ostala u snegu na putu u opštini Kanjiža, su odblokirana, rekao je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije.

Autobusi su odblokirani oko 8.45 sati, kazao je Marić i podsetio da su oni stali oko 6.30 sati, a saobraćajna policija je zatvorila saobraćaj, kako se ne bi stvarala kolona dok mašine ne pročiste put.

Zbog jakog vetra koji stvara snežne nanos do 150 centimetara, u podne je obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na državnom putu drugog reda na deonici Žagubica-Bor preko Crnog Vrha, saopštilo je Javno preduzeće "Putevi Srbije". Ekipe rade na rasčišćavanju terena, a javnost će biti blagovremeno obaveštena kada na ovoj deonici bude ponovo uspostavljen normalan režim saobraćaja.

Na najopterećenijim putnim pravcima prvog prioriteta - autoputevima i državnim putevima u Srbiji kolovozi su danas vlažni, snega ima do pet centimetara, a vozačima se savetuje oprezna vožnja.

Đaci se probili do škole

Đaci Osnovne škole u Pranjanima na Suvoboru jutros su probili snežne nanose na putevima kojima nisu mogli da se kreću autobusi i peške stigli na nastavu, rečeno je u toj školi. U toj školi danas je na časovima bilo više od 90 odsto učenika,iako je snežni pokrivač visok preko 30 centimetara, dok su na pojedinim mestima nanosi viši od metra.

Na teritoriji Vršca, takođe, ima jakog vetra i dolazi do pojave smetova od jednog metra, istakao je Marić.

On je naglasio da je teretni saobraćaj zabranjen na Ibarskoj magistrali, i naveo da su svi regionalni putevi u Srbiji u ovom trenutku prohodni, a čiste se i lokalni putevi.

Marić je rekao da je od početka hladnog talasa do sada bilo pet potvrđenih žrtava smrzavanja i da u toku protekle noći nije bilo novih evakuacija stanovništva.

Stanari nekoliko zgrada u centru Pirota i u naselju "Češalj" od jutros nemaju grejanje, jer su lokalne kotlarnice ostale bez mazuta.

Direktor Javnog preduzeća "Toplana" Radovan Nikolić rekao je da će grejanje u tim zgradama biti ponovo uključeno tokom dana pošto je pet cisterni mazuta pozajmljeno od Direkcije robnih rezervi.

"U toku dana ćemo poslati zahtev Direkciji za još 130 tona mazuta i očekujemo da će se grejanje normalizovati", kazao je Nikolić.

Javnim komunalnim preduzećima i smederevskim privatnicima koji čiste grad od snega, pridružena je Vojska Srbije iz garnizona u Požarevcu.

Saobraćaj se tokom noći i jutra na teritoriji Smedereva odvijao otežano, ali bez zastoja. Ulice su prohodne, kao i lokalni putevi prvog i drugog prioriteta, zaključeno je jutros na sastanku Štaba za vanredne situacije.

Sneg i jak vetar počeli su 9. decembra da otežavaju saobraćaj u celoj Srbiji. Proteklih dana je najteža situacija bila u pojedinim delovima Vojvodine, dok su juče intenzivnije padavine zabeležene na jugu Srbije, u Kraljevu, Kruševcu, na Kopaoniku, Pešteru, Sjenici i u istočnom delu Srbije.

Svi važniji putevi na području Nišavskog okruga prohodni su, a pripadnici vojske će priskočiti u pomoć ukoliko budu ugrožena zabačenija sela, rekao je danas načelnik tog okruga i komandant Okružnog štaba za vanredne situacije Aleksandar Cvetković.

On je kazao Tanjugu da su pripadnici Vojske Srbije spremni da pomognu mehanizacijom ukoliko budu blokirana zabačenija sela na području Svrljiga, Aleksinca i Ražnja.

Vojvodina "pod kontrolom"

Potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić, koji je i komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije, kaže da su svi magistralni putevi u Vojvodini "prohodni i pod kontrolom", a da najveće probleme stvara vetar koji stalno nanosi sneg. On je rekao da je problem sa prevrtanjem dva kamiona na lokalnom putu Jukovo - Golubinci rešen oko 13 sati, istakavši da se ti kamioni na tom putu "nikako nisu smeli naći".

Putni pravci u Srbiji su jutros prohodni, ali se saobraćaj zbog snega i poledice odvija otežano i usporeno. Jak vetar stvara nanose na putevima.

U Beogradu su ulice prvog prioriteta očišćenje, ali i dalje ima zastoja i problema u saobraćaju. U Srbiji će i danas biti hladno, ali će sneg uglavnom prestati da pada.

AMSS javlja da je drumski saobraćaj u Srbiji je znatno otežan i usporen zboga snega koji u poslednja 24 sata stalno pada, a situaciju komplikuje jak vetar, koji na mnogim putevima stvara nanose, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije,

Za sada su svi frekventniji pravci prohodni, na autoputevima ima raskvašenog snega na kolovozu mestimično i do tri centimetram, dok na magistralnim putevima snežni pokrivač dostiže visinu do pet centimetara.

Najviše problema imaju vozači u Vojvodini, kao i u regionima Čačka, Užica, Ivanjice, Sjenice, Kraljeva i Kruševca gde na regionalnim putevima ima snega i preko 10 centimetara, a pojedini lokalni putevi su neprohodni.

I pored posipanja soli i čišćenja puteva, javlja se poledica zbog niskih temperatura i vlažnosti kolovoza. Najkritičnije deonice pod ledom su na područ Bač i Srema.

Na području Pomoravskog okruga nema zavejanih domaćinstava, svi putni pravci su prohodni, a deonica autoputa Beograd-Niš kroz Pomoravlje je potpuno je čista, izajvila je jutros Tanjugu portparol Policijske uprave u Jagodini Gordana Cvetić.

Saobraćaj je zabranjen za teretna vozila i šlepere na putevima Paraćin-Zaječar preko Čestobrodice, Despotovac-Lipovica i Resavica - Senjski Rudnik, rekla je Cvetić.

U tri seoske osnovne škole u opštinama Svilajnac i Despotovac, jutros nije počela nastava jer đaci nisu došli zbog snega, rekao je Tanjugu načelnik Školske uprave Pomoravskog okruga Života Starčević.

On je kazao da nastava nije počela u Osnovnoj školi u selu Vojska u opštini Svilajnac i u selima Panjevac i Lipovica u opštini Despotovac, jer učenici i nastavnici nisu mogli doći zbog snega.

Autobusi koji prevoze učenike i nastavnike nisu mogli da se probiju do škola zbog nedovoljno očišćenih puteva i mestimičnih snežnih nanosa. U ostalih 50 osnovnih i srednjih škola na području Pomoravskog okruga nastava se odvija normalno, dodao je on.

Predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević izjavio je da se u toj opštini na jugu Srbije može očekivati vanredna situacija zbog zavejanih sela. "Ukoliko sneg ne prestane da pada, sutra ćemo imati vanrednu situaciju", kazao je Blagojević za agenciju Beta.

Predsednik opštine je kazao da su regionalni i magistralni putevi prohodni, ali da su svi lokalni putevi do udaljenih sela zavejani.

"Do tih sela se može samo terenskim vozilom. U njima uglavnom žive stariji ljudi. Jutros su se kola hitne pomoći jedva probila do jednog

zaseoka i dovezla staricu u Dom zdravlja", kazao je Blagojević.

Zbog snežnih padavina, uredbom Vlade Srbije naložena je zabrana saobraćaja za teretna vozila - šlepere i kamione sa prikolicom - na teritoriji cele zemlje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putevi prohodni, Pešter i dalje zavejan

Izvor: Kurir, 12.Dec.2012

BEOGRAD - Putni pravci u Srbiji su jutros prohodni, ali se saobraćaj zbog snega i poledice odvija otežano i usporeno, izjavio je načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić..."Regionalni i magistralni putevi su prohodni. Jedino na Pešteru još postoji problem s prohodnošću...

Nastavak na Kurir...

Kod Kanjiže dva autobusa zarobljena u snegu

Izvor: Mondo, 12.Dec.2012

Na putu u opštini Kanjiža rano jutros ostala su zaglavljena u snegu dva autobusa s putnicima i nekoliko putničkih automobila...Načelnik Sektora za vanvredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da su autobusi stali oko 6.30 sati, i da se saobraćajna policija uključila da zatvori saobraćaj,...

Nastavak na Mondo...

Odblokirani autobusi u Kanjiži

Izvor: Akter, 12.Dec.2012

Dva autobusa sa putnicima koja su rano jutros ostala u snegu na putu u opštini Kanjiža odblokirana su, rekao je Predrag Marić

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.