Privrednici nisu tajkuni

Izvor: Press, 04.Sep.2010, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privrednici nisu tajkuni

Niko u Vladi nije protiv povećanja plata, ali ekspertize pokazuju da sadašnji nivo proizvodnje to ne može da izdrži
Na Vladu Srbije danas su ljuti kako radnici i zaposleni u administraciji zbog malih i zamrznutih plata, tako i privrednici, koji se žale da im Vlada ne pomaže dovoljno u vreme krize. Premijer Mirko Cvetković kaže za Press da ima razumevanja i za jedne i druge, ali ističe da je i sam nezadovoljan što je proizvodnja u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << mala. On dodaje da Vlada čini sve što može da poboljša ekonomsko stanje u zemlji.

- Za veliki deo medija kapitalisti su tajkuni, neko ko se neopravdano obogatio... Da li se neko opravdano ili neopravdano obogatio nije stvar Vlade, koja vodi ekonomsku politiku, već istražnih i sudskih organa. Politika i mere koje Vlada donosi i sprovodi važe podjednako za sve privrednike i usmerene su na unapređenje privrede cele zemlje - kaže premijer Cvetković.
Međutim, privrednici se žale da nemaju dobru komunikaciju sa Vladom i da Vlada nema privredni koncept.
- Vlada sa privrednicima ne komunicira pojedinačno, već na granskoj osnovi, na nivou udruženja. Nastojimo da čujemo njihove probleme i pokušamo da im pomognemo da ih reše. I verujem da ova vlada ima verovatno najintenzivnije kontakte sa privredom u poslednjih nekoliko godina. Kriza je bila dodatni razlog da se konsultujemo i veliki broj antikriznih odluka rezultat je upravo tih dogovora. Mogu da navedem veliki broj primera tih kontakata...
A ja bih probao da dam neke druge primere: posle čuvenog sastanka sa sindikatima i biznismenima nije bilo ništa, niste ni odgovorili na pitanja kluba „Privrednik", čak niste mogli da se dogovorite sa biznismenima oko kupovine Luke Bar...
- I ja mogu da nabrojim razgovore sa Savetom stranih investitora, Američkom privrednom komorom u Srbiji, sa građevinskom industrijom oko programa za investiranje, oko subvencionisanih kredita za privredu, što je u uslovima krize dalo dobre rezultate. Kad je Luka Bar u pitanju, mi smo pokušali da pomognemo privrednicima koji su pokazivali interesovanje, osnovali firmu koja je otkupila tendersku dokumentaciju... Imali smo nekoliko sastanaka sa privrednicima, koji su verbalno pokazali interes za kupovinu Luke, ali je onda samo mali broj privrednika želeo da uloži novac. Vlada ne treba da kupuje firme, već da okupi zainteresovane privrednike i pomogne im da dođu do cilja.
Zašto se sa privrednicima niste dogovorili kod prodaje „Droge Kolinske", odnosno „Soko Štarka", koju je kupio hrvatski biznismen?
- Vlada je bila spremna da pomogne u transakciji oko „Droge Kolinske", ali ne kupovinom, već da razgovorima sa stranim bankama pomognemo našim privrednicima da dobiju kredite kako bi učestvovali u ovoj kupovini. Imao sam razgovore sa jednim brojem privrednika i to smo dogovorili. Obezbedili smo im kreditne linije, ali posle toga nikakvog odgovora sa strane privrednika nije bilo.
Da li su privrednici nedorasli vremenu u kome se nalazimo?
- O tome ko je dorastao vremenu najbolji sud daje tržište. Oni koji su nedorasli će propasti na tržištu, oni koji su uspešni - idu dalje. Uloga Vlade nije da zadovoljava pojedinačne interese, već da donosi mere koje će unaprediti celokupnu privredu. Moram da kažem da pored kritika koje dobijam na domaćem terenu, da se sportski izrazim, u gostima dobijam velike pohvale kako za ekonomsku politiku, tako i za rezultate prolaska kroz krizu, što mi daje snagu da nastavim dalje.
U Vladi koju vodite kao da nema dovoljno discipline. Ministri o istoj temi daju različita mišljenja.
- U vezi sa čim?
U vezi sa odmrzavanjem plata. Dinkić je pred pregovore sa MMF-om javno bio za, Dragutinovićeva i još neki ministri protiv...
- Niko u Vladi nije protiv povećanja plata, i to odmah. Ali ekspertize pokazuju da sadašnji nivo proizvodnje to ne može da izdrži. Zato je pitanje da li je ova rasprava stručna ili politička. Diana Dragutinović na ovaj problem gleda stručno. U suštini, različita mišljenja oko pojedinih problema se iznose u Vladi, što je dobro. Često izađu u javnost, ali je najvažnije da Vlada jedinstveno donosi odluke koje su u interesu građana.
Nije to prvi put. Diana Dragutinović je nekoliko puta izlazila u javnost sa povećanjem stope PDV-a.
- O povećanju PDV-a sada i ne razmišljamo.
Hoćete li da smenite nekog ministra do kraja mandata?
- Ova vlada je koaliciona i eventualne smene moraju da budu posledica ocena rezultata rada, ali i dogovora u koaliciji.
Bez obzira na to šta je ko od ministara radio?
- Ne! Ako bi neko napravio neku ozbiljnu grešku, naravno da bi bio smenjen.
Niste videli da je Vlada za dve godine napravila 25 kilometra autoputa, ni da autoput koji ste lično otvorili pre godinu dana još nije završen...
- Uvek će biti takvih primedaba, ali smatram da treba sačekati pun mandat Vlade kako bi se videli njeni pravi rezultati, pa i u izgradnji puteva. Ono što je činjenica jeste da je ova vlada, i u uslovima ekonomske krize, obezbedila novac za kompletan Koridor 10. Ali izgradnja autoputa podrazumeva i izradu planova, pripremu dokumentacije, eksproprijaciju. To je veliki posao koji znatno duže traje nego sami građevinski radovi.
Koliko ima populizma u politici i u Vladi Srbije?
- Mislim da ga ima. Lično nisam populista, ali populizma ima dosta i to nije neka naša specifičnost. Meni čak i zameraju što nisam populista jer sam, pre svega, zainteresovan da se problemi reše nego da se o njihovom rešenju naširoko priča.

Kako je biti na čelu Vlade Srbije, koja ima najmanju platu u regionu?
- Mislim da to nije tačno, statistika govori drugačije. Srbija nema najmanje plate u regionu, ali imamo znatno manje plate od Hrvatske, Slovenije... Kad povećamo proizvodnju i plate će da porastu. Od Nove godine očekujemo povećanje zaposlenosti i to je jako važna poruka, jer će tada i plate porasti.
Ko danas živi dobro u Srbiji koju vodite?
- Živi dobro manjina građana, ali ja bih voleo da bude većina i upravo to je najvažniji cilj ove vlade.
Poznati ste kao stručni konsultant. Kad biste neku firmu savetovali onako kako vodite Vladu Srbije da li bi ona bila uspešna?
- Savetnik ili menadžer u firmi je orijentisan na rezultat, i ja tako nastojim da vodim Vladu. U Srbiji su dugo godina problemi rešavani pojedinačno, tek kad izbiju na površinu. Moj posao je da pronađem način kako da sistemski rešavamo probleme. I mislim da u velikoj meri ova vlada to uspešno radi. Uglavnom, trudim se da najbolja iskustva iz savetovanja i vođenja firmi primenim u Vladi.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Niko nije protiv povećana plata"

Izvor: B92, 05.Sep.2010, 00:55

Beograd -- Premijer Mirko Cvetkovivh rekao je da niko u Vladi nije protiv povećanja plata, ali da ekspertize pokazuju da sadašnji nivo proizvodnje to ne može da izdrži...On je za "Pres" istakao i da je i sam nezadovoljan što je proizvodnja u Srbiji mala, kao i da vlada čini sve što može da poboljša...

Nastavak na B92...

Cvetković: Niko nije protiv većih plata

Izvor: Studio B, 05.Sep.2010

Premijer Mirko Cvetkovivh je izjavio da niko u vladi nije protiv povećanja plata, ali da ekspertize pokazuju da sadašnji nivo proizvodnje to ne može da izdrži...On je, u intervjuu koji Pres objavljuje danas, rekao da je i sam nezadovoljan što je proizvodnja u Srbiji mala, kao i da vlada čini sve...

Nastavak na Studio B...

Cvetković: Vlada čini sve za srpsku ekonomiju

Izvor: Radio 021, 05.Sep.2010

Premijer Mirko Cvetković rekao je da niko u Vladi Srbije nije protiv povećanja plata, ali da ekspertize pokazuju da sadašnji nivo proizvodnje to ne može da izdrži.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.