Primena zakona, pa investicije

Izvor: RTS, 19.Jun.2011, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primena zakona, pa investicije

Ukoliko dosledno primenjuje zakone, Srbija ima šanse da ove godine privuče planirane tri milijarde dolara investicija, kaže za RTS predsednik Saveta stranih investitora Ćel Morten Jonsen.

Srbija ima šanse da ove godine privuče planirane tri milijarde dolara investicija ukoliko dosledno primenjuje zakone, ubrza giljotinu propisa i smanji neizvesnost, rekao je u intervjuu Radio-televiziji Srbije predsednik Saveta stranih investitora Ćel Morten Jonsen. Razgovor sa njim vodila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Vesna Damjanić Branković.

Godinama, zamerke na uslove poslovanja investitori iznose u publikaciji pod nazivom Bela knjiga. Da li je Vlada odgovorila na primedbe i probleme koje su izneli?

Jonsen: Da, odgovorili su. Nekad smo tim odgovorima zadovoljni, a nekada nismo. Gledajući sedam, osam godina unazad, mnoge stvari na koje smo ukazali, recimo, u vezi sa poreskim pitanjima ili zakonodavstvom su urađene. Mada, otvorenih pitanja uvek ima.

Šta je glavna prepreka za strane investitore trenutno?

Jonsen: Poverenje - mi moramo da verujemo da sistem funkcioniše. Nije uvek stvar u tome da se donesu pravi zakoni, već da se oni i primene. Primena ide teško.

Da li je Srbija sada manje ili više privlačna stranim investitorima nego pre dve, tri godine?

Jonsen: Verovatno više, jer je uspostavljena makorekonomska stabilnost. Nema bojazni od negativnih uticaja spolja, sa čim mnoge zemlje još uvek imaju problema. Postoji, međutim, neizvesnost u primeni evropskih standarda. Dosta je urađeno kada je reč o donošenju zakona, ali ponoviću - primena je onaj teži deo.

Da li ste to izneli Vladi taj problem sa primenom zakona?

Jonsen: Naravno, sve vreme. Ukazali smo da nije dovoljno samo da se priča, da se reklamira kako je dobro da se ulaže u Srbiju, jer investitori prate i ono šta se dešava u praksi - da li su nadležni sposobni da - kada se ukine jedna prepreka - ne nastanu dve nove. A to se veoma često dešava u mnogim zemljama.

U prva tri meseca uloženo je 500 miliona dolara, naši zvaničnici su za ovu godinu najavili tri milijarde. Da li je to realno?

Jonsen: Ukoliko posmatrate šta se dešava u poslednje vreme, primetićete neke značajne stvari. Delta je svoj trgovinski lanac prodala belgijancima, Fiat ulaže dosta novca, mada, doduše, nije došlo do prodaje Telekoma. Poslednji put kada sam proverio, veliki broj investitora jeste zainteresovan za ulaganje u Srbiju. Mislim da za Srbiju ne bi trebalo da bude problem da privuče tri ili četiri milijarde investicija, ukoliko se urade pravi potezi, jer to nije tako veliki iznos.

Potezi - poput?

Jonsen: Poput onih koje povećavaju poverenje, a to znači da kada iznesemo problem u vezi sa giljotinom propisa, tada bi on trebalo i da se reši.

Kakva ja bila reakcija među stranim investitorma na vest o hapšenju Ratka Mladića? Da li je to dobar signal za investitore?

Jonsen: Investitori su pratili situaciju, ne kroz politički kontekst, nego kroz taj da je uklonjena jedna prepreka u saradnji srpske Vlade i Evropske Unije. Sve što približava Srbiju Evropi je pozitivno sa aspekta poslovanja, jer smanjuje neizvesnost, a što je uslov za veće investicije.

Za koje sektore su investitori posebno zainteresovani u Srbiji?

Jonsen: Treba očekivati velike investicije u bankarstvo, poljoprivredu, klastere u automobilskoj industriji u Kragujevcu, u telekomunikacije i u usluge koje prate ove sektore.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jonsen: Primenite zakone, pa tri milijarde dolara investicija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2011

BEOGRAD -..Ukoliko bude dosledno primenjivala zakone, Srbija ima šanse da ove godine privuče planiranih tri milijarde dolara stranih investicija, najavio je predsednik Saveta stranih investitora Ćel Morten Jonsen...Srbija ima šanse da ove godine privuče planiranih tri milijarde dolara investicija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Jonsen: Nema milijardi bez zakona

Izvor: B92, 20.Jun.2011, 02:35

Beograd -- Ukoliko bude dosledno primenjivala zakone, Srbija ima šanse da ove godine privuče planiranih tri milijarde dolara stranih investicija, kaže Ćel Morten Jonsen...Jonsen, predsednik Saveta stranih investitora, navodi da Srbija ima šanse da ove godine privuče planiranih tri milijarde dolara...

Nastavak na B92...

Prvo primena zakona pa milijarde

Izvor: RTV Pink, 20.Jun.2011

Jonsen: Primena zakona, pa tri milijarde dolara investicija. . . Ukoliko bude dosledno primenjivala zakone, Srbija ima šanse da ove godine privuče planiranih tri milijarde dolara stranih investicija, najavio je predsednik Saveta stranih investitora Ćel Morten Jonsen.

Nastavak na RTV Pink...

Tri milijarde dolara investicija za Srbiju

Izvor: S media, 20.Jun.2011

Ukoliko bude dosledno primenjivala zakone, Srbija ima šanse da ove godine privuče planiranih tri milijarde dolara stranih investicija, najavio je predsednik Saveta stranih investitora Čel Morten Jonsen. ..Srbija ima šanse da ove godine privuče planiranih tri milijarde dolara investicija ukoliko...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.