Preminuo lekar u eksploziji u Mitrovici

Izvor: RTS, 02.Jul.2010, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo lekar u eksploziji u Mitrovici

Savet za nacionalnu bezbednost ocenio da je bombaški napad u severnom delu Kosovske Mitrovice teroristički akt albanskih separatista i ocenio da odgovornost za taj čin snosi Piter Fejt. U napadu jedna osoba poginula, a deset je povređeno. Srbi protestovali protiv otvaranja kancelarije kosovske vlade.

Bombaški napad u severnom delu Kosovske Mitrovice, u kome je jedna osoba poginula, a deset povređeno, jeste teroristički akt albanskih separatista, a objektivnu odgovornost za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << taj čin snosi šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt, saopštio je Savet za nacionalnu bezbednost.

Zbog smrti pedijatra Mesuda Džekovića Kosovskomitrovički okrug je proglasio 3. jul danom žalosti u četiri opštine na severu Kosova - Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović sa saradnicima večeras je obišao porodicu preminulog lekara i tom prilikom je preneo izraze saučešća koje je porodici uputio predsednik Srbije Boris Tadić.

Komemoracija povodom smrti Džekovića biće održana sutra u devet sati u Zdravstvenom centru u severnom delu Kosovske Mitrovice, a sahrana će se obaviti u 16 časova na groblju u tom mestu.

Evropska unija i NATO oštro su osudili eksploziju bombe i ubistvo i ranjavanje civila u Kosovskoj Mitrovici i pozvali "sve strane da izbegnu svako nasilje".

To su agenciji Beta, u Briselu, preneli izvori u Evropskoj uniji i sedištu NATO-a, koji su naglasili da "osuđuju svako nasilje" na Kosovu.

Funkcioner NATO-a stavio je do znanja "zabrinutost" atlantskih partnera zbog eksplozije bombe i preneo ocenu da "Kfor i Euleks dobro prate situaciju".

"Kfor je spreman da pruži podršku", istakao je izvor u sedištu NATO-a.

Na sednici hitno sazvanoj na zahtev predsednika Srbije Borisa Tadića zbog eskalacije nasilja u severnoj Kosovskoj Mitrovici i nasilnog pokušaja otvaranja kancelarije privremenih institucija pokrajine, Savet za nacionalnu bezbednost zatražio je da se odmah pronađu i adekvatno kazne počinioci ovog zločina.

Eksplozija se dogodila tokom protesta oko 1.000 Srba u severnom, srpskom delu podeljenog grada na Kosovu, koji su se okupili u okolini naselja Bošnjačka mahala u znak protesta protiv otvaranja kancelarije kosovske vlade.

Od posledica ranjavanja preminuo je pedijatar Mesud Džeković, a zdravstveno stanje ostalih 10 povređenih je stabilno. Džeković je stradao ispred kuće u kojoj je živeo sa porodicom.

Savet za nacionalnu bezbednost zatražio je da se onemogući svaki dalji pokušaj nasilnog otvaranja kancelarije privremenih institucija Kosova, čime se ugrožava mir i stabilnosti na KiM, kao i u celom regionu.

"Današnji pokušaj otvaranja nelegalne kancelarije privremenih institucija u severnoj Kosovskoj Mitrovici je još jedan u nizu nasilnih pokušaja uspostavljanja takozvane 'nove realnosti' na terenu naše južne pokrajine. Bacanje eksplozivne naprave na demonstrante je flagrantan teroristički akt", saopšteno je posle sednice.

"Savet osuđuje pokušaj otvaranja kancelarije i upotrebe bilo kakvih nasilnih metoda u tom cilju i ukazuje da je današnji događaj direktna provokacija i narušavanje svih javno izraženih stavova i principa Saveta bezbednosti UN i EU, koji su se ogradili od takozvanog 'Plana za sever Kosova'".

"Podržavajući i sprovodeći današnji pokušaj otvaranja kancelarije privremenih institucija, Piter Fejt je direktno posegnuo za metodama koji su u suprotnosti sa politikom i stavom EU i snosi objektivnu odgovornost za sve posledice današnjih tragičnih događaja", zaključio je Savet za nacionalnu bezbednost.

Savet je zatražio od EU i NATO da se onemoguće svaki eventualni budući pokušaji jednostranog menjanja situacije na terenu Kosova i Metohije, kao i da ne dozvoli sprovođenje bilo kog čina koji bi išao u pravcu pokušaja primene ilegalnog "Plana za sever Kosova", čiji je autor Piter Fejt.

Kovčeg sa telom poginulog pedijatra Mesuda Džekovića, pronet je kroz severnu Mitrovicu i, uz pratnju radnika Zdravstvenog centra, donet na Trg Šumadija gde je nekoliko hiljada stanovnika ovog grada protestovalo zbog bombaškog napada.

Neposredno posle eksplozije, okolinu Bošnjačke mahale blokirale su jake snage Kosovske policije i Euleksa. Prema raspoloživim informacijama, među srpskim demonstrantima eksplodirala je ručna granata.

Policija EU još uvek nema infromacije ko je i odakle bacio bombu na srpske demonstrante. Euleks je rasporedio dva voda specijalnih policijskih jedinica da obezbede tu oblast, rekla je portparolka Misije EU Irina Gudeljević.

Misija EU je osudila bacanje bombe na demonstrante, kao i sve druge akte nasilja, i pozivala sve strane da ostanu mirne i izbegavaju bilo kakve akcije koje bi mogle dovesti do pogoršanja situacije.

Bombaški napad u Mitrovici osudio je i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu koji je zatražio od od nadležnih domaćih i međunarodnih institucija da što pre rasvetle ovaj slučaj i izvršioce izvedu pred lice pravde.

U gradu je, posle eksplozije mirno, a iznad Mitrovice patroliraju helikopteri Kfora.

Jedan od povređenih Zoran Rakić izjavio je da Srbi nikoga nisu bilo čime izazvali i da se radilo o mirnom protestu.

"Mirno smo stajali. U jednom trenutku smo samo začuli i osetili eksploziju. Bio sam sa suprugom i u tom trenutku osetio sam bol u ruci", rekao je Rakić, koji je smešten na jednom od odeljenja mitrovičke bolnice.

Eksplozija se dogodila nešto pre 10 sati u naselju Bošnjačka mahala u trenutku dok je više stotina Srba protestovalo zbog najavljenog otvaranja "Kancelarije za civilne usluge pri Ministarstvu za lokalnu samoupravu Vlade Kosova". Tu kancelariju i dalje čuvaju pripadnici Euleks policije.

Najava otvaranja ove kancelarije uznemirila je lokalne Srbe, tako da su se jutros u gradu čule i sirene za uzbunu, a prostorije kosovske vlade obezbeđuje Euleks policija.

Bošnjačka mahala je jedno od nekoliko multietničkih kvartova u severnom delu Kosovske Mitrovice, u kojem žive i Srbi i kosovski Albanci.

Prema pisanju prištinskog lista Zeri, kancelarija kosovske vlade u severnom delu Mitrovice u početku će se baviti izdavanjem potrebne dokumentacije građanima tog dela Kosova.

To će, kako se navodi, biti prva kancelarija koju će kosovsko ministarstvo za lokalnu upravu otvoriti u severnom delu Kosova, i "prvi praktični korak koji će preduzeti izvršna vlast zemlje na integraciji ovog regiona".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eksplozija u Bošnjačkoj mahali, povređeni Srbi

Izvor: Glas javnosti, 02.Jul.2010

KOSOVSKA MITROVICA - U eksploziji koja se dogodila jutros nešto pre 10 sati u naselju Bošnjačka mahala, u severnom delu Kosovske Mitrovice, nekoliko osoba je povređeno.  U eksploziji su povređeni građani koji su se okupili na protestu povodom otvaranja kancelarije vlade Kosova u severnom delu...

Nastavak na Glas javnosti...

LEKAR PREMINUO POSLE TERORISTIČKOG NAPADA U MITROVICI

Izvor: Kurir, 02.Jul.2010

BEOGRAD - Mensur Džeković, pedijatar iz Kosovske Mitrovice, koji je najteže povređen u današnjoj eksploziji bombe tokom protesta Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice, podlegao je povredama, javila je Radiotelevizija Srbije...Prema dosadašnjim informacijama, u eksploziji je povređeno najmanje...

Nastavak na Kurir...

Jedna osoba podlegla povredama

Izvor: Beta, 02.Jul.2010

KOSOVSKA MITROVICA, 2. jula 2010. (Beta) - Jedna osoba umrla je u petak zbog povreda zadobijenih u eksploziji na protestu u severnoj Kosovskoj Mitrovici...U bolnici u Kosovskoj Mitrovici umro je lekar Mesud Džeković. Još 11 osoba zbrinuto je u Zdravstvenom centru u tom gradu i oni su, prema rečima...

Nastavak na Beta...

Zaštitite Srbe!

Izvor: S media, 02.Jul.2010

Skro sve stranke u Srbiji osudile su napad na Srbe u Kosovskoj Mitrovici u kom je život izgubio lekar Mesud Džeković, a jedanaest osoba lakše povređeno. Traži se reakcija države, međunarodne zajednice i pronađu vinovnici. ..Nikolić: Srbija mora da reaguje..Predsednik Srpske napredne stranke...

Nastavak na S media...

Sahrana Džekovića u 16 sati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2010, 11:56

KOSOVSKA MITROVICA -..Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i komandant Kfora general Markus Bentler danas su na sastanku u severnom delu Kosovske Mitrovice osudili bombaški napad u tom gradu u kome je jedna osoba poginula, a 11 ranjeno...U saopštenju Ministarstva za Kosovo i Metohiju navedeno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.