Premijerka Slovenije gubi podršku stranke

Izvor: Blic, 15.Apr.2014, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijerka Slovenije gubi podršku stranke

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković odlučio je juče da premijerki Slovenije Alenki Bratušek ospori mesto u vrhu stranke Pozitivna Slovenija, čime je zapretio rizik od pada ionako krhke koalicione vlade centra posle godinu dana mandata.

- Želim najbolje za našu zemlju, a da bi bilo tako, treba sprovesti ekonomski program usvojen na poslednjem kongresu 2011. - rekao je Janković na konferenciji za novinare.

On je aludirao da taj program ne poštuje premijerka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bratušek koja ga je početkom 2013. nasledila na čelu stranke.

Pozitivna Slovenija (PS) priprema za 25. april kongres da bi izabrala svog novog predsednika. Alenka Bratušek je u jesen 2013. objavila da ne bi mogla da ostane šefica vlade ukoliko ne bi bila i na čelu stranke.

Koaliciona vlada četiri stranke na čelu sa Alenkom Bratušek "može i dalje ostati na vlasti do kraja svog mandata (decembar 2015.), ali moja odluka da se kandidujem za lidera stranke je konačna, rekao je Janković.

On je osnovao PS 2011. i napravio iznenađenje na vanrednim poslaničkim izborima decembra te godine kada je pobedio konzervativce. U nemogućnosti da formira koalicionu vladu, on je mesto premijera prepustio svom konzervativnom rivalu Janezu Janši.

Komisija za suzbijanje korupcije se januara 2013. usmerila na dva političara zbog nepravilnosti u prijavljivanju imovine.

Optužen za to, milioner Janković bio je primoran da partijsko rukovodstvo prepusti Alenki Bratušek, ali zadržao je mesto gradonačelnika glavnog grada. Bratušek je kasnije sklopila koaliciju s četiri stranke da bi svrgnula Janeza Janšu s vlasti.

Građanska lista (liberali) i Stranka penzionera (DeSUS, levi centar) - članice koalicija Socijaldemokrata (SD, levi centar) i Pozitivne Slovenije, najavili su da neće podržati vladu ako Zoran Janković bude predvodio PS.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.