Premijera drame Romeo i Julija: Zabranjena ljubav Albanca i Srpkinje

Izvor: Kurir, 28.Mar.2015, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera drame Romeo i Julija: Zabranjena ljubav Albanca i Srpkinje

Misija Ne mogu znati da li će biti političkih efekata. Ovo što radimo nije politički stav nego umetnička potreba, kaže reditelj komada Miki Manojlović

Posle dve godine priprema drama „Romeo i Julija“ u režiji Predraga Mikija Manojlovića, projekat koji okuplja srpske i albanske glumce, premijerno će biti izvedena 5. aprila u Narodnom pozorištu.

Tekst Vilijama Šekspira izmešten je u sadašnjost.

- „Romea i Julije“ ne bi bilo da nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pomoći s obe strane, što je ozbiljan pomak. Ne možemo živeti okruženi sami sobom. Komad govori o ljubavi, koju je lako postići, a teško održati, mržnji, koju je veoma lako postići i koja teško prelazi u ljubav i komunikaciju - kaže Manojlović, koji prvo izvođenje u Prištini najavljuje za 15. maj.

Čeka se Priština

Glumac i reditelj planirao je da, nakon što komad završi svoj pozorišni život, javnosti predstavi i dokumentarni film koji prati rad na predstavi.

- Kosovska i srpska elita su udaljene, što se ne može reči za pojedince. Voleo bih da elita pogleda komad. Hoće li biti političkih efekata, ja to ne mogu da znam. Mi nikoga ne učimo. Ovo što radimo nije naš politički stav nego umetnička potreba - rekao je Manojlović.

Romea će igrati Alban Ukaj, a Juliju u alternaciji Milica Janevski i Jovana Gavrilović.

- Za reakcije iz Prištine moraćemo da sačekamo premijeru. Ne znam kako će biti prihvaćena. Ljudi koji prate pozorište prihvatiće je u pozorišnim okvirima. Imali smo proces koji je trajao dugo - rekao je Ukaj:

Publika na sceni

- Mi nećemo s predstavom reći sve, već samo da je ljubav moguća. Ko ne veruje u to, neka proba da hoda na četiri noge umesto na dve.

U glumačkom ansamblu su i Mensur Safciju, Nikola Rakočević, Armend Ismajli, Nebojša Glogovac, Goran Jevtić, Armend Baloku, Faris Beriša, Uliks Fehmiju, Edona Rešitaj, Nataša Tapušković, Anita Mančić i Arta Selimi. Predstava nastala u saradnji beogradske Radionice integracije i Ćendra multimedije iz Prištine igraće se samo četiri puta u Beogradu, a 162 gledaoca će biti na sceni zajedno s glumcima.

Impresije

Glogovac nije loš čovek

U komadu će igrati i Nebojša Glogovac, a mladi albanski glumac nije krio oduševljenje što će raditi zajedno.- Glogovca sam tek danas upoznao i mogu reći da nije loša osoba - naglasio je Ukaj.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Zabranjena ljubav Albanca i Srpkinje

Izvor: Mondo, 28.Mar.2015

U Narodnom pozorištu biće premijerno izvedena predstava "Romeo i Julija", čija je radnja smeštena u današnjicu.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.