Pregovori Kosova i Srbije i nova priznavanja na vrhu liste prioriteta Prištine za 2013

Izvor: Southeast European Times, 14.Jan.2013, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori Kosova i Srbije i nova priznavanja na vrhu liste prioriteta Prištine za 2013

Ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj kaže za SETimes da će Kosovo ove godine pojačati diplomatske napore.

14/01/2013

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 14.1.2013.

Kosovo planira da intenzivira diplomatske napore u 2013. godini kako bi se bolje integrisalo u međunarodne mehanizme, a istovremeno će raditi i >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << na stabilizaciji odnosa sa susednom Srbijom.

„Podnećemo molbu za članstvo u različitim evropskim i međunarodnim organizacijama i istovremeno raditi na dobijanju članstva u evroatlantskim institucijama i promociji Kosova u inostranstvu u smislu naših političkih i ekonomskih interesa“, kaže šef diplomatije Kosova Enver Hoždaj zaSETimes u ekskluzivnom intervjuu.

Kosovo ujedno pokušava da ubedi regionalne zemlje da priznaju njegovu nezavisnost.

„Pokušavamo da napravimo pomak u raznim delovima sveta ciljanim aktivnostima prema nekim zemljama regiona, što bi moglo da pomogne domino efekat u kome bi druge države učinile isto“, kaže Hodžaj.

Jednom kada Kosovo prizna 100 država, vlada može da razmišlja o podnošenju molbe za članstvo u UN.

„Nemamo planove da tu molbu podnesemo u 2013, ali puno vremena provodim razmišljajući i analizirajući kakav pristup treba da imamo da bismo dobili punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama“, kaže Hodžaj.

Odnosi sa Srbijom, međutim, ostaju velika prepreka za članstvo Kosova u UN i imaju ozbiljne implikacije za obe zemlje. Proces normalizacije odnosa dveju zemalja veoma je važan za mir, stabilnost i bezbednost u regionu, kaže Hodžaj.

Dijalog Beograda i Prištine može da ima snažan efekat na budućnost obe zemlje u okviru EU. [AFP]

Prema rečima Ramadana Iljiazija, izvršnog direktora Kosovskog instituta za mir, evropska budućnost obeju zemalja zavisi od tog dijaloga.

„Razgovori su istorijskog karaktera, zato što imaju direktne implikacije po evropsku budućnost obeju država“, kaže Iljiazi zaSETimes. „Za Srbiju su pregovori važni zato što su povezani sa dobijanjem datuma pregovora o članstvu u EU; za Kosovu su bitni radi uspostavljanja ugovornih odnosa sa EU.“

Prošlog meseca, dve zemlje napravile su veliki korak dogovorivši se da pošalju oficire za vezu u glavne gradove.

„Otvaranje naše kancelarije za vezu, koja će biti kancelarija za vezu Republike Kosovo u Beogradu, veoma je važan korak u smislu promene paradigme i u psihološkom smislu“, kaže Hodžaj.

Ministarstvo spoljnih poslova priprema kratak spisak troje kandidata za poziciju „ambasadora Kosova“ u Beogradu i njihova imena će biti predložena premijeru Hašimu Tačiju i predsednici Atifete Jahjagi.

„Moramo da imamo nekog u Beogradu koji će predstavljati Kosovo ne samo u odnosima dveju vlada, već i u svakodnevnoj komunikaciji sa medijima, učešću u raznim konferencijama, razmeni mišljenja sa različitim institucijama i raznim delovima društva u Srbiji“, kaže Hodžaj.

Međutim, uprkos pogledu Prištine u budućnost, premijer Srbije Ivica Daćić kaže da ti predstavnici „ne bi bili diplomate, niti ... bi bili tretirani kao ambasadori“. Zvaničnici Kosova ostaju optimisti kada je reč o pregovorima.

Situacija na severu Kosova trebalo bi uskoro da se nađe na dnevnom redu dijaloga. [AFP]

„Najvažnije pitanje u okviru ovog dijaloga je raspuštanje policijskih, bezbednosnih i paravojnih jedinica koje kontroliše i finansira Srbija na severu Kosova. Bez njihovog raspuštanja, ne možemo da imamo odgovarajuće okruženje tamo, ne možemo da imamo odgovarajuće uslove za pravnu državu, za demokratsku integraciju kosovskih Srba“, kaže Hodžaj.

Kosovo očekuje da to pitanje bude glavna tema razgovora na sastanku u četvrtak (17. januara) Tačija i Dačića.

Hodžaj kaže da Srbija mora da obezbedi punu transparentnost u pogledu sredstava koje izdvaja za kosovske Srbe, kakve institucije dobijaju ta sredstva, koliko ljudi i koji je iznos tih sredstava.

„Imaćemo jedinstvenu carinu i poreski sistem. Ne mislim da ćemo na severu biti spremni da ponudimo bilo kakav poseban aranžman u pogledu prihoda. To neće biti slučaj“, kaže Hodžaj.

Kosovo je spremno i da preduzme dalje korake u reintegraciji kosovskih Srba u javni, institucionalni, ekonomski i društveni život.

Tači je predložio socioekonomsku agendu za razvoj na severu.

„Spremni smo da osnujemo fond, koji bi se finansirao iz kosovskog budžeta od donatorskih sredstava, kako bismo više ulagali u sever i imali istinski proces reintegracije građana koji tamo žive“, kaže Hodžaj.

Nastavak na Southeast European Times...






Povezane vesti

Hodžaj pozvao na priznanje Kosova

Izvor: Akter, 14.Jan.2013

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj je, tokom posete Egiptu, pozvao sve zemlje članice Arapske lige da priznaju nezavisnost Kosova

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.