Pregled štampe (17. 02. 2010.)

Izvor: RTS, 17.Feb.2010, 04:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregled štampe (17. 02. 2010.)

Politika: Sretenović: U martu nova revizija, Novosti: Konzuli se prvi vraćaju kući, Press: Dosije kralja kokaina!, Blic: Novac za obnovu crkava trošili na lobiranje u SAD, piše beogradska dnevna štampe

Sretenović: U martu nova revizija

Revizija budžeta za 2009. godinu počeće 1. marta, kada se očekuje da će biti završena predaja završnih računa svih budžetskih korisnika, najavio je juče za „Politiku" državni revizor Radoslav Sretenović. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

A prethodno češljanje trošenja novca iz državne kase za 2008. godinu sutra će dobiti sudski epilog. Jer, Sretenović, koji ovih dana ima pune ruke posla, sutra bi trebalo da podnese prekršajne prijave protiv nadležnih ministara.

Međutim, Sretenović ne želi da otkrije ko je prekršio zakon prilikom trošenja budžetskih sredstava za 2008. godinu. Kako kaže, konkretna imena čuće se u četvrtak.

- Biće to potpuno javno i neskriveno. Kao što sam objavio izveštaj pre nekoliko meseci, tako ću i sada objaviti ko je kršio zakon - bio je kratak Sretenović koji je, kako kaže, do četvrtka rešio da obustavi sve kontakte sa novinarima da bi na miru mogao završiti posao.

Osim što ne želi da spominje imena, državni revizor odbija i da kaže da li će u četvrtak podneti prekršajne ili krivične prijave. Juče nije mogao da kaže čak ni na koliko će adresa, u brojevima, stići plave koverte.

S obzirom na to da je Državna revizorska institucija po zakonu dužna da subjektima revizije za koje je utvrdila prekršaje omogući da otklone nepravilnosti, pitali smo Sretenovića da li je dobio sve povratne izveštaje iz ministarstava.

- Jesam, taj proces upravo završavamo. Molim za strpljenje, sve će biti obelodanjeno - kazao je on.

Inače, krajem prošle godine Sretenović je izjavio da će podneti „više od 20 prekršajnih prijava" protiv 18 institucija čiji je rad obuhvaćen revizijom i da prijave neće podnositi samo protiv tri - Uprave carine, Ministarstva infrastrukture i Poreske uprave.

Konzuli se prvi vraćaju kući

Revizija troškova diplomatsko-konzularne mreže, ako i dovede do uštede, kako stvari stoje, neće nužno značiti smanjenje broja naših predstavništava u svetu. Kako kažu u Ministarstvu spoljnih poslova, analizira se ima li na spisku od 64 ambasade i dvadesetak konzulata, nekih koji nisu neophodni. Njihovo eventualno gašenje odmeravalo bi se prema spoljnopolitičkim ciljevima, kao i ekonomskim interesima.

Ako bi došlo do rezova, verovatnije je da bi najpre "stradao" neki od konzulata, mada će prvi korak biti smanjenje broja zaposlenih u DKP. Sličnih najava iz MSP bilo je i prošle godine, kada je "pod led" trebalo da ode nekoliko predstavništava, ali se štednja svela na zatvaranje konzulata u Lionu.

Povodom slučaja troškova za parisku rezidenciju srpske predstavnice pri Unesku, nekadašnji ambasador u Francuskoj Predrag Simić kaže da je više od 40 odsto članica Uneska predstavljanje pri ovoj organizaciji poverilo svojim ambasadorima u Francuskoj:

- Moja koleginica Irina Bokova bila je bugarski ambasador u Francuskoj i pri Unesku. Dupla dužnost nije smetala da radi dobro. Postala je direktor Uneska.

Naš sagovornik ukazuje da je naš ambasador u Parizu Dušan Bataković šef pravnog tima za KiM i da je učestvovao u pregovorima oko statusa, dajući veliki doprinos baš u delu oko kulturne baštine u pokrajini.

- Čini mi se da smo na zadovoljavajući način zastupljeni brojem ambasada i konzulata u svetskim prestonicama. Teško je u globalnom svetu napraviti balans između velikih spoljnopolitičkih potreba zemlje i ograničenja koje nameće ekonomska kriza - kaže Ivan Vejvoda, iz Balkanskog fonda za demokratiju.

Inače, u desetak naših ambasada trenutno nemamo najviše diplomate već otpravnike poslova, ali kako kažu u MSP, to ne znači da su ova predstavništva na listi za "odstrel". Reč je o Albaniji, Australiji, Brazilu, Iraku, Iranu, Izraelu, Kuvajtu, Mijanmaru, Tunisu i Zambiji.

Dosije kralja kokaina!

Narko-bos Darko Šarić za kojim je Srbija raspisala Interpolovu poternicu zbog šverca 2,7 tona kokaina iz Južne Amerike, u policijskoj „operativnoj evidenciji" prvi put se pominje 1993. godine kada je u Pljevljima opljačkao 80.000 maraka! Šarić je već krajem devedesetih policiji u Crnoj Gori i tadašnjoj SRJ bio dobro poznat kao jedan od najvećih balkanskih narko-bosova. Sve ovo stoji u poverljivom izveštaju crnogorske Uprave policije, koji je dostavljen članovima Odbora za bezbednost Skupštine Crne Gore.

U izveštaju do koga je Press juče došao navodi se i operativna policijska procena da Šarići u Srbiji raspolažu imovinom vrednom „više milijardi evra"?! Čak se i nabrajaju imena lokala, firmi, kafića i klubova čiji su Šarići vlasnici. Press objavljuje deo izveštaja u delu koji se odnosi na Darka Šarića.

Pitanje na koje juče nismo mogli da dobijemo odgovor ni u Beogradu, ni u Podgorici jeste kako je moguće da policija više od deset godina zna za Šarićev narko-klan, a da ništa ne preduzme protiv njega. Takođe, nije jasno ni kako je Srbija, uz sva saznanja, dala Darku Šariću državljanstvo 2009, odnosno kako je crnogorska Agencija za nacionalnu bezbednost zaključila da ne postoje prepreke da se Šariću odobri upis u crnogorsko državljanstvo.

Novac za obnovu crkava trošili na lobiranje u SAD

Istraga o zloupotrebama najbližih saradnika vladike Artemija, prvenstveno Simeona Vilovskog biće okončana veoma brzo. Kako za „Blic" kažu u MUP Srbije, „već tokom ove nedelje policija bi mogla da završi svoj deo posla". Deo novca iz humanitarnih fondova otišao je za plaćanje lobističkih kuća u SAD sa kojima su potpisani ugovori vredni preko 600.000 dolara, a novac je uplaćivao Vilovski.

U te svrhe je čak korišćen i novac koji je vaseljenski patrijarh Vartolomej davao za obnovu porušenih svetinja na Kosovu. Eparhija raško-prizrenska sarađivala je počev od 2006. godine sa dve lobističke kuće u SAD - isprva „Venable", a potom naslednicom te agencije „Squire Sanders Public Advocacy". Postoje dva ugovora o saradnji od kojih je jedan okvirni i na njemu je potpis Vilovskog, a na drugom ugovoru je potpis Dragana Velića, člana Srpskog nacionalnog veća, koji je pre nekoliko dana protestovao u crkvi u Gračanici protiv administratora eparhije vladike Atanasija (Jevtića).

Ugovor o lobiranju koji je sklopljen još 2006. godine podrazumevao je uplatu od 600.000 dolara za šest meseci, a potom svakog meseca još po sto hiljada dolara. Prva uplata je bila 364.000 dolara agenciji „Venable" 2006, ali tokom iste godine ova lobistička kuća prijavljuje još i prihod od 47.482 dolara. Ova agencija je prema ugovoru trebalo da „obezbedi strateško savetovanje i taktično planiranje pitanja o spoljnoj politici pred vladom SAD".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sretenović: U martu nova revizija

Izvor: Politika, 16.Feb.2010, 23:12

Revizija budžeta za 2009. godinu počeće 1. marta, kada se očekuje da će biti završena predaja završnih računa svih budžetskih korisnika, najavio je juče za „Politiku” državni revizor Radoslav Sretenović...A prethodno češljanje trošenja novca iz državne kase za 2008. godinu...

Nastavak na Politika...

DRI: Prekršajne prijave podnete protiv 11 ministara

Izvor: EMportal, 17.Feb.2010

Državna revizorska institucija danas je podnela prekršajne prijave protiv 19 bivših i aktuelnih državnih funkcionera, od čega je čak 11 ministara, saopštio je generalni državni revizor Radoslav Sretenović.

Nastavak na EMportal...

Revizor tuži sedam sadašnjih i pet bivših ministara

Izvor: Politika, 17.Feb.2010

Prekršajne prijave zbog nenamenskog trošenja sredstava iz budžeta za 2008. godinu dobiće Oliver Dulić, Goran Bogdanović, Saša Dragin, Slobodan Milosavljević, Tomica Milosavljević, Nebojša Bradić, Slobodan Samardžić, Zoran Lončar i Predrag Bubalo ..Predsednik Saveta Državne revizorske...

Nastavak na Politika...

Prijave DRI protiv 19 funkcionera

Izvor: B92, 18.Feb.2010, 02:20

Beograd -- Državni revizor podneo 19 prekršajnih prijava, protiv šest sadašnjih i pet bivših ministara i više direktora državnih institucija...Državna revizorska institucija je podnela zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 19 sadašnjih i bivših ministara i direktora uprava. Prijave...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.