Prijave DRI protiv 19 funkcionera

Izvor: B92, Tanjug, 18.Feb.2010, 02:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijave DRI protiv 19 funkcionera

Beograd -- Državni revizor podneo 19 prekršajnih prijava, protiv šest sadašnjih i pet bivših ministara i više direktora državnih institucija.

Državna revizorska institucija je podnela zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 19 sadašnjih i bivših ministara i direktora uprava. Prijave su podnete protiv aktuelnih ministara Tomice Milosavljevića, Žarka Obradovića, Olivera Dulića, Nebojše Bradića, Gorana Bogdanovića, Saše Dragina i Slobodana Milosavljevića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Zahtev za prekršajni postupak podnet je i za bivše ministre Predraga Bubala, Slobodana Samardžića, Zorana Lončara i Vojislava Brajovića.

Istraga se vodi i protiv bivših sekretara Ministarstva ekonomije Aleksandre Popović i Aleksandra Todorovića, sekretara i državnog sekretara u ministarstvu rada Tatjane Matić i Zorana Martinovića.

Revizorska insitutucija zatražila je i istragu protiv direktora Republičke direkcije za imovinu Milana Tomića i bivšeg i sadašnjeg direktora uprave zajedničkih poslova republičkih organa Mirjane Nikolić i Novice Antića.

Istraga je zatražena i za Ivana Maričića, bivšeg direktora uprave za trezor.

Na osnovu revizije završnog računa budžeta Republike za 2008. izvršene u 14 ministarstava, tri uprave i Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije, identifikovano je više prekršaja Zakona o budžetskom sistemu, o javnom dugu, o budžetu Srbije za 2008. i Zakona o javnim nabavkama.

Pojedinačne razloge podnošenja prijava možete pročitati u Saopštenju za javnost Državne revizorske institucije u našoj rubrici Dokumenti.

A reakcije funkcionera koji se sumnjiče za nenamensko trošenje novca iz budžeta možete čitati u posebnoj vesti.

Član Saveta za borbu protiv korupcije Stjepan Gredelj ipak strahuje da se sve ne završi u skladu sa izrekom "tresla se gora rodio se miš”.

"Nezgodno je što mi naravno ne znamo. Oni nešto kažu za medije ili neku javnost. Ključni problem što zaista ne postoji informacija i transparentnost tih događanja. Oko prijava se počninje pričati kad se neko nekome zamerio, kad je neko nekome stao na žulj ili nešto slično. Ovo nenamensko trošenje sredstava, to nije nikakva novina. Setimo se samo posebno opremljenog VIP salona na aerodromu Nikola Tesla, pa zašto to sebi ne bi priredilo i ovo ministarstvo Tomice Milosavljevića?", kaže Gredelj.

Programski direktor "Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić smatra da bi sledeći potez Državne revizorske institucije trebalo da bude istraživanje celishodnosti rashoda budžeta.

"Iskreno rečeno, ne očekujem krivične prijave, već eventualno pokretanje nekih prekršajnih postupaka, kao što je već najavljivano nekoliko proteklih meseci. Kod krivičnog dela treba dokazati i nameru za sticanje nekakve koristi, što je veoma teško i što se ne može videti iz same dokumentacije revizije", kaže Nenadić.

Inače, iz DRI je najavljeno da će revizija prošlogodišnjeg budžeta početi od 1. marta, kada se očekuje da će svi korisnici budžeta predati svoje završne račune.

Podsetimo da skupština Srbije još nije raspravljala o izveštaju za 2008. iako su, to krajem prošle godine, zahtevali poslanici opozicije u parlamentu.

Cvetković razgovarao sa ministrima

Premijer Mirko Cvetković kaže da će Vlada ubuduće preduzeti sve da se slični prekršaji u vezi sa trošenjem sredstava iz republičkog budžeta više ne ponove.

"Razgovarao sam sa svim ministrima u Vladi protiv kojih je državni revizor podneo prekršajne prijave. Obavešten sam da je u ministarstvima pripremljena sva dokumentacija u vezi sa utvrđenim nepravilnostima i ona će biti prezentovana u toku prekršajnog postupka na sudu", naveo je premijer.

Državna revizorska institucija (DRI) je obavila postupak kontrole budžeta za 2008. godinu, a da je na sudovima, kao nezavisnim organima, da odluče o postojanju ili nepostojanju odgovornosti, kazao je premijer.

Cvetković je još jednom istakao da je, kako je rekao, od izuzetne važnosti što Srbija ima prvi izveštaj Državne revizorske institucije i što je uspostavljena transparentnost u kontroli trošenja novca iz državnog budžeta.

Kazna za prekršaj 50.000 dinara

Sadašnjim i bivšim nosiocima državnih funkcija protiv kojih je revizor podneo prekršajne prijave zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava za 2008. godinu preti kazna do 50.000 dinara, izjavio je predsednik Višeg prekršajnog suda Zoran Pašalić.

Za većinu ministara u sadašnjoj i bivšoj vladi prekršajne prijave podnete su zbog sumnje da su učinili prekršaj iz Zakona o budžetskom sistemu, odnosno zato što su odobrili plaćanja ugostiteljskih usluga na osnovu dokumentacije iz koje se nije moglo utvrditi da su troškovi nastali u svrhu posla i poslovne saradnje.

Pored toga, sumnja se i da su izvršenja isplata po ugovorima o delu bez dokaza da je posao obavljen.

Pašalić je objasnio da će, kada prekršajne prijave budu stigle u sud biti registrovane i upisane, a potom dodeljene u rad sudijama.

Po prekršajnoj prijavi postupa se, prema rečima Pašalića, tako što sudije kada dobiju prekršajnu prijavu, utvrđuju da li je ona podneta u roku, odnosno da nije zastareo postupak prekršajnog gonjenja.

Ako je ona u redu i ako nema potrebe da se dopunjuje, ili da se utvrđuje njena tačnost, ispravnost i sve ono što ona mora da sadrži po zakonu, onda se pozivaju okrivljeni i dalje se ide u postupak, ukazao je predsednik Višeg prekršajnog suda.

Sudija može da proceni da li će usmeno da sasluša lica protiv kojih su podnete prijave, s tim što oni mogu da daju odbranu i u pismenom obliku. Ako sudija utvrdi da treba da se i usmeno saslušaju, onda ih poziva, napomenuo je Pašalić.

On je ukazao da je rok za prekršajno gonjenje dve godine od dana kada je prekršaj izvršen, a zaprećena kazna za odgovorno lice zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava do 50.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.