Predizborna tišina u CG na snazi od ponoći

Izvor: Kurir, 12.Okt.2012, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predizborna tišina u CG na snazi od ponoći

Biračko pravo ima oko 514.000 građana. Glasa se od osam do osam

PODGORICA - Predizborna kampanja uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori koji se održavaju u nedelju 14. oktobra završava se u ponoć kada počinje predizborno ćutanje.

Na izborima, prema biračkom spisku, može glasati oko 514.000 građana Crne Gore koji će moći da se opredele za jednu od 13 izbornih lista.

Glavni takmičari su koalicija Demokratske partije socijalista >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << (DPS), Socijaldemokratske partije(SDP) i Liberalne partije (LP), predizborni savez u kome su Nova srpska demokratija i Pokret za promene, pod nazivom Demokratski front, Socijalistička narodna partija i novoformirana stranka Pozitivna Crna Gora.Istovremeno sa parlamentarnim izborima, u nedelju će biti odrzani i lokalni izbori u opštinama Nikšić, Kotor i Budva.

Prema najnovijim anketama javnog mnjenja, najviše glasova, kako se predviđa, oko 47 odsto, osvojiće koalicija DPS, SDP i LP. Glasanje će biti obavljeno na 1.165 biračkih mesta, od 8 do 20 časova.

Parlamentarne izbore u Crnoj Gori posmatraće, sa ograničenim nadzorom, posmatračka misija Kancelarije za demokratiju i ljudska prava (ODIHR) Oebsa. Ograničeni nadzor, kako je ranije objašnjeno, znači da posmatračka misija neće učestvovati u prebrojavanju glasačkih listića.

Za potrebe nedeljnih izbora štampano je oko 530.000 glasačkih listića, uglavnom na ćiriličnom pismu, ali je odštampano i više hiljada dvojezičnih galsačkih listića.

U dosadašnjem crnogorskom parlamentu, sa 81 poslanikom, najviše mandata, 48 ima koalicija DPS, SDP, Bošnjačke stranke i Hrvatske građanske inicijative. Opoziciona Socijalistička narodna partija (SNP) ima 16, Nova srpska demokratija (NSD) osam, a Pokret za promjene (PzP) pet poslanika.

Parlamentarni izbori, 14. oktobra, su deveti izbori u Crnoj Gori od obnavljanja višepartijskog sistema i treći izbori od obnove državnosti Crne Gore, na referendumuu maju 2006. godine.

Od 1990. godine, kada su održani prvi parlamentarni izbori, okosnica vlasti u Crnoj Gori je u rukama Demokratske partije socijalista, koja je nastala iz bivšeg Saveza komunista Crne Gore. Zbog te činjenice, mnogi analitičari smatraju da je svih ovih godina, na vlasti u Crnoj Gori ista partija, mada je DPS radikalno menjala svoj program, prilagođavajući se novonastalim okolnostima, posebno u vezi sa promenama statusa bivše Jugoslavije i same Crne Gore.

Stoga ima mišljenja da se, što se tiče DPS, ne može govoriti o kontinuitetu iste partije, posebno zbog toga što je u početku ta sranka bila za očuvanje Jugoslavije i zajedničke države sa Srbijom, da bi se 1997. godine okrenula političkom programu obnove pune državnosti Crne Gore.

Za više od 20 godina višestranačja, menjale su se i druge političke stranke u Crnoj Gori. Iz DPS je nastala i današnja opoziciona Socijalistička narodna partija, a iz bivše Narodne stranke sadašnja opoziciona Nova srpska demokratija.

Opozicioni Pokret za promene, takođe, nije autentična partija, već je, uglavnom, okupila bivše članove Socijaldemokratske partije i još nekih stranaka. Političke stranke manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori, takođe, u proteklom periodu su doživele podele.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CG: U ponoć počinje izborna tišina

Izvor: B92, 13.Okt.2012, 00:53

Beograd -- U Crnoj Gori u ponoć počinje izborna tišina pred parlamentarne izbore koji se održavaju u nedelju...Od ukupno 13 lista, sve oči uprte su u četiri...Vladajući DPS u koaliciji sa SDPćom i Liberalnom strankom od građana još jednom traži podršku za formiranje vlade...Opozicija, sa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.