Prava životinja važnija od religije: Danska zabranila halal i košer klanje stoke

Izvor: Blic, 18.Feb.2014, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prava životinja važnija od religije: Danska zabranila halal i košer klanje stoke

Nakon višegodišnje kampanje aktivista koji se bore za prava životinja, danska vlada zabranila je košer i halal klanje životinja za ishranu, odnosno klanje po jevrejskim i muslimanskim verskim propisima, koji zahtevaju da životinja koja se ubija bude svesna i da joj se život oduzme presecanjem dušnika, grkljana i karotidne arterije. Prava životinja dobila su primat nad verskim propisima

Evropska regulativa, nasuprot tome, insistira da životinje pre klanja moraju biti ošamućene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tako da izgube svest.

Izuzeće od ovog pravila bilo je dopušteno iz verskih razloga, ali Danska je sada odlučila da postojeći izuzetak ukine, uz objašnjenje ministra poljoprivrede da su “prava životinja važnija od religije”.

Kao što se moglo i očekivati, odluka je odmah izazvala glasne proteste jevrejske i islamske zajednice u Danskoj. Jevrejski lideri su je okarakterisali kao “antisemitizam”, a muslimanska grupacija Daniš halal kao “nedvosmisleno mešanje u verske slobode”.

Ni košer, ni halal

Polemiku je dodatno raspirila i činjenica da je ova odluka o humanijem ubijanju životinja usledila naposredno nakon prošlonedeljnog slučaja u Zoološkom vrtu Kopenhagena, gde je zdrava muška žirafa Marijus proglašena za višak.

Marijus je ustreljen i javno raskomadan, da bi zatim njegovim mesom bili nahranjeni lavovi.

“Kasapljenje zdrave žirafe pred decom je u Danskoj kul, a košer/halal piletina je zabranjena”, piše tim povodom korisnik Tvitera Dejvid Krikler (@davekriks), dok Mogens Larsen (@moq72) komentariše da sada “Ni lavovi u zoološkom vrtu neće više smeti da pojedu halal žirafu”.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Danska zabranila halal i košer klanje stoke

Izvor: Radio 021, 18.Feb.2014

Nakon višegodišnje kampanje aktivista koji se bore za prava životinja, danska vlada zabranila je košer i halal klanje životinja za ishranu, odnosno klanje po jevrejskim i muslimanskim verskim propisima, koji zahtevaju da životinja koja se ubija bude svesna i da joj se život oduzme presecanjem...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.