Povući nacrte zakona o medijima

Izvor: B92, 08.Avg.2013, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Povući nacrte zakona o medijima"

Beograd -- NUNS i CUPS traže od Ministarstva kulture i informisanja da povuče iz javne rasprave nacrte zakona o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Centar za unapređenje pravnih studija takođe traže da se omogući radnoj grupi eksperata da okonča rad na tim propisima u skladu s najvišim evropskim i uporednopravnim standardima.

"Nacrt zakona o elektronskim medijima stavljen je na javnu raspravu, iako radna grupa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ministarstva za izradu medijskih zakona nije završila rad na ovom zakonskom tekstu", navodi se u saopštenju.

NUNS i CUPS su naveli i da je Nacrt zakona o javnim medijskim servisima stavljen na javnu raspravu, iako se "bez imalo dvoumljenja može okvalifikovati kao tekst koji je protivan Ustavu Srbije i svim najvišim standardima koji se odnose na status i delatnost javnog servisa".

"Pravno-politički gledano, čini se kao da je Nacrt zakona o javnom medijskom servisu pisao neko ko uopšte ne razume prirodu javnog servisa i njegov odnos prema potrebi zadovoljenja javnih interesa u sferi informisanja", piše u saopštenju.

Činjenica je da radna grupa Ministarstva za izradu medijskih zakona nije autor Nacrta zakona o javnim medijskim servisima, dodaje se u saopštenju.

NUNS i CUPS zahtevaju od Ministarstva da obavesti javnost ko je i po čijem nalogu pisao Nacrt zakona o javnim medijskim servisima, jer je nedopustivo da se zakoni od najvećeg značaja za demokratski poredak "pišu u tajnosti".

Te dve organizacije saopštile su i da pred Srbijom i dalje stoji obaveza da celokupnu oblast javnog informisanja, uključujući i oblast elektronskih medija i javnih servisa, uredi u skladu s najvišim evropskim standardima i to na transparentan način, u okviru javne demokratske razmene mišljenja svih onih koji su neposredno zainteresovani za sadržinu tih propisa.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NUNS traži povlačenje medijskih zakona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2013

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Centar za unapređivanje pravnih studija (CUPS) zahtevaju od Ministarstva kulture i informisanja da povuče iz javne rasprave Nacrt zakona o elektronskim medijima i Nacrt zakona o javnim medijskim servisima i omogući radnoj grupi eksperata da okonča svoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.