Izvor: Nezavisne Novine, 21.Feb.2017, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđena odluka Vlade o povlačenju spornog dekreta

BUKUREŠT - Donji dom rumunskog parlamenta glasanjem je danas usvojio odluku Vlade o poništavanju dekreta o borbi protiv korupcije, koji je bio povod za velike ulične proteste i kritike iz inostranstva.

Vlada premijera Sorina Grindeanua usvojila je 31. januara dekret o dekriminalizovanju nekoliko djela povezanih sa korupcijom, što je izazavalo najveće proteste od pada komunizma 1989. godine.

Donji dom parlamenta usvojio je odluku o poništavanju dekreta sa 291 glasom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << "za" i nijednim "protiv", a tri poslanika bila su uzdržana.

Gornji dom parlamenta potvrdio je novu Vladinu odluku prošle sedmice, nakon što su se lideri vladajuće stranke dogovorili da dekret bude poništen što je prije moguće.

Vladajuća koalicija koju predvodi Socijaldemokratska stranka ima ubjedljivu većinu u oba doma parlamenta poslije pobjede na izborima 11. decembra.

Dekret bi, da je ostao na snazi, zaštitio nekoliko desetina javnih zvaničnika od krivičnog gonjenja.

Poslije demonstracija dekret je poništen, a njegov tvorac, ministar pravde Florin Jordače, podnio je ostavku.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.