Poslednji lov na naciste u Nemačkoj

Izvor: Blic, 25.Nov.2013, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji lov na naciste u Nemačkoj

Centar Simon Vizental u Jerusalimu pokrenuo je kampanju potrage za poslednjim živim nacističkim ratnim zločincima u Nemačkoj, javio je AP.

Zvaničnik centra Efraim Zurof, inače, izraelski istoričar američkog porekla, izjavio je da su u okviru kampanje, pod nazivom Operacija poslednja prilika II, dostavljene informacije o 108 osumnjičenih.

Centar nudi nagradu od 25.000 evra za informacije koje bi dovele do hapšenja i osude ratnih zločinaca. Kampanja se odvija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pod sloganom "Kasno je, ali ne i

prekasno" u više gradova u Nemačkoj.

Prethodno, tokom jula u Nemačkoj je trajala operacija "Poslednja prilika" čiji je cilj takođe bio da se pronađu zločinci iz Drugog svetskog rata.

Širom Nemačke postavljeno je 2.000 plakata na kojima piše “Kasno, ali ne i prekasno”, sa fotografijom logora Aušvic. Na plakatima se navodi da su “nacisti ubili milione nedužnih” i da su “neki od počinitelja još slobodni i živi” i apeluje se na građane da pomognu da zločinci budu “izvedeni pred sud”.

Ivan Demjanjuk optužen je 2011. da je u nacističkom logoru smrti Sobibor u Poljskoj, gde je služio kao čuvar nižeg ranga, učestvovao u ubijanju 27.900 ljudi.

Ove godine je podignuta optužnica protiv 98-godišnjeg Lasla Lajoša Čatarija, koji se tereti za deportaciju Jevreja u koncentracione logore tokom Drugog svetskog rata, dok je 93-godišnji Hans Lipšis uhapšen u Nemačkoj zbog sumnje da je učestvovao u masovnim ubistvima.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslednji lov na naciste u Nemačkoj

Izvor: Mondo, 25.Nov.2013

Centar Simon Vizentaln je pokrenuo kampanju potrage za poslednjim živim nacističkim ratnim zločincima u Nemačkoj ,..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.