Poslednji dan za preregistraciju stranaka

Izvor: RTS, 23.Jan.2010, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji dan za preregistraciju stranaka

Zakon o političkim strankama smanjio spisak partija u Srbiji. Od oko 600 koliko je zvanično postojalo, u novi Registar upisalo se njih 29. Broj nije konačan jer zakonski rok za preregistraciju ističe danas.

U Registar političkih stranaka u Srbiji upisano je 29 partija, u proceduri registracije ih je više od 30, a rok za predaju dokumentacije za preregistraciju ističe danas.

Da li će u novi Registar ući još tridesetak partija koje su predale zahtev, znaće se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sedam dana po završetku preregistracije.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu za to vreme treba da proveri verodostojnost prikupljenih potpisa građana i da li su i te stranke uskladile statute sa novim zakonom.

Stranke treba da dostave 10.000 overenih potpisa, odnosno 1.000 ukoliko je reč o strankama nacionalnih manjina. Pored potpisa, potrebno je podneti i dva primerka stranačkog programa, dva primerka statuta, akt o izboru, odnosno imenovanju zastupnika, i dokaz o uplati takse za prijavu za upis u registar.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković zadovoljan je prvim korakom u reformi kompletnog političkog sistema.

"Sad smo ostvarili osnov za uštede. Na prvim sledećim izborima uštedećemo možda dva miliona nekih potpisa, puta novac puta vreme, puta papiri, to su već neke materijalne uštede", rekao je Marković.

"Mnogo je važnije da kad vidite nekog u da sedi u parlamentu sad znamo da iza njega stoji 10 hiljada građana", ocenio je ministar.

Uprkos sumnjama, 10.000 potpisa, odnosno 1.000, koliko je za preregistraciju trebalo strankama manjina, prikupile su sve parlamentarne stranke.

Mnoge stranke odlaze u istoriju

Trećinu spiska čine manjinske partije, čak njih šest iz Sandžaka. U istoriju odlaze stotine partija koje dugo postoje samo na papiru, među kojima su Srpska liberalna stranka Nikole Miloševića i Koste Čavoškog, Liberali Srbije Dušana Mihajilovića, SDPO, a pod znakom pitanja je i JUL.

Sociolog Vladimir Vuletić rekao je da iako su mnogi očekivali da će posle preregistracije doći do ukrupnjavanja političke scene, to je "ipak proces koji se ne rešava administrativnim merama".

"One su pre svega preduslov za istraživače i druge ljude koji se bave politikom da znaju ko je ko u srpskoj politici, jer je do sada 400,500,600 stranaka bilo upisano u različite registre i to je zaista stvaralo konfuziju. Sada znamo koje su važne političke stranke i koje imaju bilo kakav uticaj na političkoj sceni Srbije", ocenio je Vuletić.

Preregistrovane partije sledeći put preispitaće podršku birača tek za osam godina. Do sada je u republičkom i nekadašnjem saveznom registru bilo oko 600 stranaka.

Stranke koje do isteka šestomesečnog roka, 23. januara, ne podnesu prijavu za upis, brišu se iz Registra političkih organizacija i Registra udruženja, društvenih organizacija i političkih organizacija i gube status pravnog lica.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U ponoć ističe rok za preregistraciju stranaka

Izvor: Kurir, 23.Jan.2010

BEOGRAD, 23. januara (Tanjug) - Rok za preregistraciju političkih stranaka ističe večeras u ponoć, a do sada je u registar upisano 29 partija, dok je zahteve za upis predalo još dvadesetak stranaka, koje su usaglasile svoje statute sa odredbama novog zakona. Konačan broj partija koje su podnele...

Nastavak na Kurir...

Preregistracija stranaka do ponoći

Izvor: B92, 23.Jan.2010

Beograd -- Rok za preregistraciju političkih stranaka ističe u ponoć, a do sada je u registar upisano 29 partija... Zahteve za upis predalo je još dvadesetak stranaka, koje su usaglasile svoje statute sa odredbama novog zakona. Konačan broj partija koje su podnele zahteve za preregistraciju biće...

Nastavak na B92...

Preregistracija desetkovala broj stranaka

Izvor: Vesti-online.com, 23.Jan.2010

Zakon o političkim strankama smanjio je spisak partija u Srbiji. Od oko 600 koliko je ranije zvanično postojalo, u novi Registar upisalo se njih 29. Broj nije konačan jer zakonski rok za preregistraciju ističe danas...Stranke treba da dostave 10.000 overenih potpisa, odnosno 1.000 ukoliko je reč...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.