Posle 23 godine mu isplatili dedovinu, a sad mu plene kuću

Izvor: Blic, 09.Jan.2014, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle 23 godine mu isplatili dedovinu, a sad mu plene kuću

Tomislav Đorđević iz Niša uspeo je posle 23 godine da naplati od države oko 15,8 miliona dinara za konfiskovanu zemlju. Radost je trajala kratko jer je po prigovoru gradskog javnog pravobranioca Osnovni sud poništio rešenje o izvršenju i naložio mu da novac vrati u budžet Niša, iako je isplatu izvršila Republika!

Đorđević kaže da ne može da vrati novac koji mu je država dobrovoljno isplatila uprkos najavi da će mu u suprotnom kuća biti zaplenjena i prodata na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << licitaciji.

- Nismo gubili nadu da ćemo naplatiti 47 ari oduzetih dedi samo zato što je imao „višak zemljišta“ i uspeli smo u tome u februaru prošle godine, posle skoro četvrt veka. Iako je sud odobrio isplatu, jer od 2006. godine postoji pravosnažno i izvršno rešenje kojim je određena cena zemljišta, grad Niš je to osporio i sada hoće da mi uzmu kuću ako ne vratim pare. Ne mogu da im vraćam novac jer mi po zakonu pripada odšteta za oteto zemljište i očekujem da će da odustanu od plenidbe kuće - kaže Đorđević.

Zemljište je posle oduzimanja postalo deo PIK Niša koji je u međuvremenu propao. Đorđević je 1991. godine počeo postupak vraćanja zemljišta koje je prešlo u društvenu svojinu po osnovu poljoprivrednog zemljišnog fonda i konfiskacijom. Posle sedam godina, u vanparničnom postupku pred Opštinskim sudom određena je i visina naknade.

- Tužen je grad Niš, a Republika Srbija je izvršila isplatu. Međutim, lokalna administracija je preko svog zastupnika poništila rešenje o izvršenju, i od tada se dala u opštu pomamu kako bi se dočepala iznenadnih 15,8 miliona dinara budžetskih sredstava, a sve pod izgovorom da se „još nisu stekli uslovi za isplatu“ iako su od oduzimanja protekle 23 godine - kaže Đorđevićev advokat Miodrag Janjić.

Dozvolili, pa poništili izvršenje

Portparolka Osnovnog suda Ana Radivojević kaže da je sud dozvolio izvršenje, ali da je u postupku po prigovoru rešenje ukinuto zato što „izvršni poverilac nije pružio dokaze da li je pokretao izvršni postupak prema korisniku eksproprijacije DP PIK Niš i ako jeste kako je okončan taj postupak“. Razlog je i to što „izvršni poverilac nije prijavio potraživanje u stečajnom postupku“.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Posle 23 godine mu isplatili dedovinu, a sad mu plene kuću

Izvor: Dzungla.org, 09.Jan.2014

Tomislav Đorđević iz Niša uspeo je posle 23 godine da naplati od države oko 15,8 miliona dinara za konfiskovanu zemlju. Radost je trajala kratko jer je po prigovoru gradskog javnog pravobranioca Osnovni sud poništio rešenje o izvršenju i naložio mu da novac vrati u budžet Niša, iako je isplatu...

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.