Ponovljeno suđenje stečajnoj mafiji odloženo za oktobar

Izvor: Press, 31.Avg.2015, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovljeno suđenje stečajnoj mafiji odloženo za oktobar

Početak ponovljenog suđenja za 11 optuženih u slučaju poznatom kao "stečajna mafija", odložen je danas za 5. oktobar zbog izostanka jednog člana sudskog veća Specijalnog suda u Beogradu.
        Suđenje je zakazano i za 6. oktobar, ali u tom postupku, koji je pokrenut još 2006. godine za nekoliko optuženih preti zastarevanje krivičnog gonjenja.Prošle godine odlukom Apelacionog suda za >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ukupno 20 optuženih postupak je pravosnažno okončan oslobađajućom presudom ili odbijanjem optužbe. Što se tiče ovog ponovljenog suđenja, u junu je održano pripremno ročište u tom procesu bez prisustva javnosti u zgradi Palate pravde, a optuženi su se izjasnili o optužnici, negirajući krivicu. Očekuje se da će odbranu ponovo iznositi detaljno u oktobru. U tom postupku, koji je pokrenut pre više od devet godina, u aprilu 2006. godine, prvostepena presuda je zimus delimično ukinuta i prema 11 optuženih treba da se ponovi suđenje, dok je za oslobođene postala pravosnažna. Sedam oslobođenih optužbi nedavno su podneli zahtev za izvršenje rešenja o troškovima krivičnog postupka sa ukupnim iznosom od 117,1 miliona dinara i tako blokirali račun Višeg suda. Troškovi postupka biće i viši kada sva rešenja postanu pravosnažna, pa je  Viši sud od Visokog saveta sudstva zatražio hitan transfer novca radi izmirenja obaveza i isplate zarada zapsolenima. Predsednik Visokog saveta sudstva Dragoljub Milojević rekao je u izjavi Tanjugu da će sredstva biti obezbeđena. Suđenje će u ovom postupku biti ponovljeno za bivšeg predsednika Trgovinskog suda u Beogradu Gorana Kljajevića povodom optužbi za krivična dela u vezi sa "Poštanskom štedionicom", "C marketom" i GP "Rad". Ponovo će se suditi i bivšoj sudiji tog suda Delinki Đurđević, bivšem direktoru KEB banke Sekuli Pijevčeviću, advokatu Nemanji Joloviću, Anđelku Biteviću, Milivoju Mirkoviću, Ljubiši Mitiću, bivšem direktoru GP Rad Miljku Živojinoviću kojem je ukinut i pritvor, Zoranu Jovanoviću, Radisavu Jocoviću, i Srboljubu Spasiću. Pojedine optužbe protiv nekih okrviljenih su odlukom Apelacionog suda pravosnažno odbijene zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja. Istom odlukom Apelacionog suda, Goran Kljajević, Nemanja Jolović i Sekula Pjevčević oslobođeni su od optužbe da su od 2003. godine do 2006. godine, u Beogradu, izvršili krivično delo zločinačko udruživanje (organizovana kriminalna grupa). Ovaj postupak je pokrenut pre devet godina, u aprilu 2006. hapšenjem nekih okrivljenih, a posle je više puta proširen.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Ponovljeno suđenje stečajnoj mafiji odloženo za oktobar

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Avg.2015

Početak ponovljenog suđenja za 11 optuženih u slučaju poznatom kao "stečajna mafija", odložen je danas za 5. oktobar zbog izostanka jednog člana sudskog veća Specijalnog suda u Beogradu...Suđenje je zakazano i za 6. oktobar, ali u tom postupku, koji je pokrenut još 2006. godine za nekoliko...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.