Poljaci strahuju za nezavisnost svoje države

Izvor: Blic, 19.Apr.2014, 01:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljaci strahuju za nezavisnost svoje države

Pod dejstvom krize u Ukrajini, Poljaci su zabrinutiji za svoju nacionalnu nezavisnost više nego ikad od pada komunizma 1991. godine, ukazuje istraživanje javnog mnjenja agencije CBOS.

Rusiju kao glavnu pretnju vidi 80 odsto Poljaka, a 64 odsto njih želi da NATO poveća svoje prisustvo u njihovoj zemlji, izveštava Rojters.

Da postoji rizik za nacionalnu nezavisnost smatra 47 odsto Poljaka, dok je decembra prošle godine to mislio tek svaki sedmi građanin Poljske. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Samo sedam odsto Poljaka smatra da im glavna pretnja dolazi od Nemaca.

Poljski zvaničnici u poslednje vreme iznose mišljenje da bi NATO trebalo da u ovoj zemlji stacionira značajne trupe, ignorišući bilo kakve prigovore Rusa povodom toga.

Novo istraživanje poljskog javnog mnjenja ukazuje da 43 odsto Poljaka smatra kako NATO treba da pojača prisustvo u Poljskoj privremeno, a 21 odšto da to treba da učini trajno. Samo 25 odsto Poljaka je protiv povećanja prisustva NATO u zemlji.

Mnogi među Poljacima se izjašnjavaju kako je komunizam, koji im je nametnuo SSSR, jedna od najtežih katastrofa u nacionalnoj istoriji.

Navedeno istraživanje je obavljeno izmedu 3. i 9. aprila na uzorku od 1.028 Poljaka.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.