Pogledajte: Kontrolorka zavrtala ruku putnici bez karte

Izvor: Blic, 06.Nov.2013, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte: Kontrolorka zavrtala ruku putnici bez karte

Kontrolorka gradskog prevoza je putnici koja je pokušala da joj pobegne zavrtala ruku i tako je zadržala dok nije došla policija, posvedočili su Beograđani koji su se u trenutku incidenta zatekli na stanici na Slaviji.

- Kontrolorka je istog dana kada se desio napad napisala izjavu u kojoj ne spori da je putnicu uhvatila za ruku da bi se zaštitila. Putnica je nju prethodno grebala po ruci i pokušala je da joj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uzme karticu i kontrolorski uređaj. Kontrolori su odmah pozvali policiju koja je izašla na teren i preuzela dalje korake - kažu u Direkciji za javni prevoz o incidentu koji se odigrao u subotu ujutro na stanici na Slaviji.

Prava kontrolora

Da udalji putnika bez karte iz vozila Da napiše kaznu zbog vožnje bez karte

Obaveze kontrolora

Da bude pristojan u ophođenju

s putnicima

Da pokazaže službenu legitimaciju

Da ne ulazi u raspravu s putnicima

Prava putnika

Može da naplati osiguranje u slučaju nesreće Da prijavi drsko ponašanje kontrolora Da prijavi nepropisno ponašanje vozača

Obaveze putnika

Da poništiti kartu (ako nema mesečnu markicu) Da pokaže putnu ispravu kontroloru Da ulazi u vozilo samo na stanici, ne van nje

Kontrolori su od početka godine napadnuti čak 80 puta. Kontrolorke su bile meta na12 puta, a 25 incidenata je okarakterisano kao teški napadi. Situacije da putnici napadnu kontrolore su česte, ali se dešava i da kontrolori pređu granice ovlašćenja, pa i oni fizički i verbalno napadaju putnike bez karte.

Putnici su dužni da u prevozu imaju kartu i da je pokažu na zahtev kontrolora.

- Ako putnik nema važeću voznu ispravu, odnosno odbije da je pokaže, dužan je da ovlašćenoj osobi da podatke o svom identitetu, na zahtev kontrolora plati doplatnu kartu i onda nastavi započetu vožnju. Putniku koji tako ne postupi, kontrolor će uručiti opomenu, a on je dužan da izađe iz vozila na prvojm sledećem stajalištu - kažu u Direkciji. U Direkciji navode i da kontrolor može da zaustavi vozilo, kao i da pozove komunalnu policiju ako se putnik ogluši o zahtev da izađe iz vozila.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača kaže da kontrolori nisu službena lica i da ne mogu da legitimišu putnike.

- Ako kontrolor zatekne putnika bez karte može da mu traži da plati doplatnu kartu. Ako putnik to ne uradi, onda ga zamoli da napusti vozilo. U slučaju da osoba bez karte treba da bude legitimisana, tada kontrolor mora da pozove policiju ili komunalnu policiju. Kontrolori nemaju pravo da fizički i verbalno napadaju putnike koji nemaju karte - kaže Papović.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

INCIDENT NA SLAVIJI: Kontrolorka zavrtala ruku putnici bez karte!

Izvor: Kurir, 06.Nov.2013

BEOGRAD - Kontrolorka gradskog prevoza je putnici koja je pokušala da joj pobegne zavrtala ruku i tako je zadržala dok nije došla policija, posvedočili su Beograđani koji su se u trenutku incidenta zatekli na stanici na Slaviji u subotu ujutro...Kontrolorka je istog dana kada se desio napad napisala...

Nastavak na Kurir...

Pogledajte-Kontrolorka-zavrtala-ruku-putnici-bez-karte

Izvor: medio.rs, 06.Nov.2013

Kontrolorka gradskog prevoza je putnici koja je pokušala da joj pobegne zavrtala ruku i tako je zadržala dok nije došla policija, posvedočili su Beograđani koji su se u trenutku incidenta zatekli na stanici na Slaviji.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.