Počela 16. runda dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: Blic, 08.Sep.2013, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela 16. runda dijaloga Beograda i Prištine

U Briselu je oko 20 minuta posle 17 sati počela 16. po redu runda dijaloga Beograda i Prištine.

Dijalog je počeo bilateralnim susretom visoke predstavice Evropske unije Ketrin Ešton sa članovima beogradskog pregovaračkog tima koji predvodi predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Dolazak šefa pristinske delegacije Hašima Tačija očekuje se kasnije popodne, a nakon bilateralnih razgovora dijalog će se nastaviti zajedničkim razgovorima u toku radne večere. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Na dnevnom redu su, inače, struja, telekomunikacije i pripreme za lokalne izbore na Kosovu.

Glavni nerešen problem u vezi sa izborima je naziv jedinstvene srpske liste "Građanska inicijativa Srbija" koji prištinska strana ne želi da prihvati.

Funkcioner EU koji je želeo da ostane anoniman rekao je ranije da u Briselu očekuju da će biti postignuti dogovori o većini spornih pitanja, s obzirom na to da će se beogradskom timu, koji predvodi predsednik vlade Ivica Dačić, danas pridružiti i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić.

Kako je Tanjugu neslužbeno rečeno u sedištu EU, povećana očekivanja od današnje runde zasnivaju se i na činjenici da će već sredinom oktobra Evropska komisija podneti redovan izveštaj o napretku Srbije u evropskim integracijama, a kašnjenje u primeni plana bi se verovatno negativno odrazilo na ukupnu ocenu.

Otvorena su i pitanja vezana za snabdevanje severa Kosova električnom energijom, kao i mobilnih operatera u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

Prema planu primene briselskog sporazuma koji je usaglašen u maju, ova pitanja je trebalo da budu rešena još u junu, ali dogovor dosad nije postignut i pored izvesnog približavanja stavova u prethodnih nekoliko rundi.

Kako je ranije najavila Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, visoka predstavnica će najpre odvojeno razgovarati s predstavnicima oba tima, a zatim će se razgovori nastaviti na radnoj večeri koja bi mogla da potraje do duboko u noć.

- Razgovaraće se o otvorenim pitanjima, pre svega, o lokalnim izborima na Kosovu koji su zakazani za 3. novembar, a biće reči i o struji i telekomunikacijama - rekla je ona dan uoči nastavka dijaloga.

Dosledna primena briselskog sporazuma jedan je od ključnih uslova da Srbija najkasnije do januara otvori pregovore o pridruživanju sa EU.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela 16. runda dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: Mondo, 08.Sep.2013

U Briselu je predveče počela 16. po redu runda dijaloga Beograda i Prištine, a na dnevnom redu su pitanja..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.