Plaćanje bez kontakta

Izvor: RTS, 28.Maj.2012, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plaćanje bez kontakta

Novi Zakon o elektronskom novcu omogućiće beskontaktno plaćanje, koje bi trebalo da promeni trgovačku praksu. Biće dovoljno da mobilni telefon sa karticom za beskontaktno plaćanje prislonite na bar kod naslikanog proizvoda, pa da vas taj proizvod sačeka kod kuće.

Srbija je učinila gotovo sve kao i najrazvijenije zemlje kako bi postigla standarde informatičkog društva, a uskoro bi trebalo da dobijemo i novi Zakon o elektronskom novcu. Postoje i tehnologije posredstvom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kojih možete plaćati bezgotovinski.

Ako imate mobilni telefon sa integrisanom karticom za beskontaktno plaćanje, dovoljno je samo da ga prislonite na bar kod naslikanog proizvoda na reklamnom panou i da vas taj proizvod već čeka kod kuće. Možda zvuči kao daleka budućnost ali je to već trgovačka praksa u Južnoj Koreji, a počinje da se primenjuje i u Srbiji.

Olja Dakić iz kompanije "Frst data", kaže da je to proces koji će trajati, kao što što je na početku bilo uvođenje POS terminala, "tako ćemo morati da uvedemo mrežu za prihvatanje beskontaktnog plaćanja".

Već postoji i tehnička mogućnost slanja novca iz jednog u drugo mesto pomoću mobilnog telefona sa pametnom karticom i bankomata. Nove tehnologije koštaju, ali i ubrzavaju transakcije.

Prema rečima Dejana Tešića, iz "AIK banke", elektronske komponente u današnje vreme su jeftinije, finansijski troškovi su opravdani, a na taj način se postiže efikaksnost.

U iščekivanju Zakona o elektronskom novcu, koji priprema Narodna banka i koji će biti u potpunosti u skladu sa evropskim direktivama, trgovina preko interneta za manje iznose obavlja se nesmetano.

I Nebojša Vasiljević, pomoćnik ministra za informatičku kulturu u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, pristalica je tog vida plaćanja. Vasiljević kaže da je i sam lično naručio knjigu koja mu je dostavnjena bez ikakvih dodatnih troškova.

Smetnje u trgovini preko interneta prave ograničenja vrednosti robe koja tako može da se naruči, a koja su uvedena da se onlajn kataloška prodaja ne bi koristila za izbegavanje plaćanja carina.

Informatička tehnologija u finansijama brzo napreduje ali i količina gotovine u svetu se ne smanjuje pa će uz silnu elektroniku opstajati i mašine za sortiranje i brojanje gotovine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Plaćanje bez kontakta

Izvor: Banke.Online.rs, 29.Maj.2012, 10:28

Srbija je učinila gotovo sve kao i najrazvijenije zemlje kako bi postigla standarde informatičkog društva, a uskoro bi trebalo da dobijemo i novi Zakon o elektronskom novcu. Postoje i tehnologije..

Nastavak na Banke.Online.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.