Plaćanje bez kontakta

Bez autora
May 28 2012

Srbija je učinila gotovo sve kao i najrazvijenije zemlje kako bi postigla standarde informatičkog društva, a uskoro bi trebalo da dobijemo i novi Zakon o elektronskom novcu. Postoje i tehnologije posredstvom kojih možete plaćati bezgotovinski. U koliko imate mobilni telefon sa integrisanom karticom za beskontaktno plaćanje, dovoljno je samo da ga prislonite na bar kod naslikanog proizvoda na reklamnom panou i da vas taj proizvod već čeka kod kuće. To je već trgovačka praksa u Južnoj Koreji, koja počinje da se primenjuje i u Srbiji. To proces koji će trajati, kao što što je na početku bilo uvođenje POS terminala, pa ćemo morati da uvedemo mrežu za prihvatanje beskontaktnog plaćanja. Već postoji i tehnička mogućnost slanja novca iz jednog u drugo mesto pomoću mobilnog telefona sa pametnom karticom i bankomata. Nove tehnologije koštaju, ali i ubrzavaju transakcije.

Plaćanje bez kontaktaSrbija je učinila gotovo sve kao i najrazvijenije zemlje kako bi postigla standarde informatičkog društva, a uskoro bi trebalo da dobijemo i novi Zakon o elektronskom novcu. Postoje i tehnologije posredstvom kojih možete plaćati bezgotovinski.

U koliko imate mobilni telefon sa integrisanom karticom za beskontaktno plaćanje, dovoljno je samo da ga prislonite na bar kod naslikanog proizvoda na reklamnom panou i da vas taj proizvod već čeka kod kuće. To je već trgovačka praksa u Južnoj Koreji, koja počinje da se primenjuje i u Srbiji, piše RTS.

To proces koji će trajati, kao što što je na početku bilo uvođenje POS terminala, pa ćemo morati da uvedemo mrežu za prihvatanje beskontaktnog plaćanja. Već postoji i tehnička mogućnost slanja novca iz jednog u drugo mesto pomoću mobilnog telefona sa pametnom karticom i bankomata. Nove tehnologije koštaju, ali i ubrzavaju transakcije, kaže za RTS Olja Dakić iz kompanije "Frst data".

Elektronske komponente u današnje vreme su jeftinije, finansijski troškovi su opravdani, a na taj način se postiže efikaksnost, tvrde bankari.

Novi Zakon o elektronskom novcu omogućiće beskontaktno plaćanje, koje bi trebalo da promeni trgovačku praksu. U iščekivanju ovog Zakona, koji priprema Narodna banka Srbije i koji će biti u potpunosti u skladu sa evropskim direktivama, trgovina preko interneta za manje iznose obavlja se nesmetano.

Nebojša Vasiljević, pomoćnik ministra za informatičku kulturu u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva za RTS ističe da smetnje u trgovini preko interneta prave ograničenja vrednosti robe koja tako može da se naruči, a koja su uvedena da se onlajn kataloška prodaja ne bi koristila za izbegavanje plaćanja carina.

Informatička tehnologija u finansijama brzo napreduje, ali i količina gotovine u svetu se ne smanjuje, pa će uz silnu elektroniku opstajati i mašine za sortiranje i brojanje gotovine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik