Penicilin − čudesni lek

Izvor: Studnel.com, 25.Maj.2016, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penicilin − čudesni lek

Penicilin je otkriven sasvim slučajno. Aleksandar Fleming je istraživao bakterije i zbog dugog rada bio je prinuđen da večera u laboratoriji. Mrvice hleba su slučajno upale u uzorak. Nakon nekoliko dana je primetio da se na mrvicama razvio plesan, a oko mrvica bakterije se nisu razmnožavale. Fleminga je ovo navelo na nova istraživanja. Otkrio je da je plesan Penicillium notatum oslobodila određenu materiju koja je ubila bakterije. 
Prvi pokušaji >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << izolovanja penicilina nisu bili preterano uspešni. Nakon ispitivanja na miševima, koja su se prvenstveno bavila procenom toksičnosti penicilina, Fleming prekida dalji rad. Kako su lekari tada već znali za mnoge druge materije koje sprečavaju razvijanje zaraznih bakterija, nisu davali značaj penicilinu, između ostalog i zato što se mogao dobiti samo u malim količinama.

Foto: www.bioloska.blogspot.com
Penicilin je odigrao značajnu ulogu u smanjenju smrtnosti među ranjenicima u Drugom svetskom ratu, iako su u SAD tek pred kraj rata počele industrijalizacija i proizvodnja većih količina penicilina koji je spasao na milione života. U to vreme ovaj spasonosni lek bio je još veoma skup. Još od tada su farmaceutske kompanije tražile nove mogućnosti za proizvodnju sve većih količina penicilina, naravno, na brži i jeftiniji način, ali se on i dalje mogao dobijati samo od buđi u staklenim posudama. Tako su te gljivice počele da se uzgajaju u dubokim buradima, a američkim avijatičarima širom sveta je čak bilo naređivano da donose uzorke zemlje sa raznih mesta, kako bi se ispitalo ima li u njoj traženih gljivica.
Proizvodnja penicilina je postajao veoma unosan posao i vremenom je među tim uzorcima pronalažen i drugi tip buđi, od koje se mogla proizvoditi dvostruko veća količina penicilina. Danas je penicilin tako jeftin da košta manje od bočice u kojoj se pakuje. Penicilinom se leče mnoge teške bolesti, ali on i dalje nije delotvoran protiv svih oboljenja. Ipak, njegovo otkriće je podstaklo naučnike na pronalaženje drugih i boljih antibiotika sličnih penicilinu, koji uništavaju bakterije još bolje.
Aleksandar Fleming je bio škotski mikrobiolog. Nobelovu nagradu za medicinu 1944. godine podelio je sa engleskim biohemičarem Čejnom i australijskim lekarom Florijem, koji su njegov izum prvi put primenili. Jedna ulica u Beogradu nosi njegovo ime. 
Izvori: kako.hr, bioloska.blogspot.com, mojpedijatar.co.rs.

penicilinotkricena dansanji danaleksandar fleming

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.