Patrijarh Irinej u Gračanici, za Vidovdan na Gazimestanu

Izvor: N1 televizija, 27.Jun.2017, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej u Gračanici, za Vidovdan na Gazimestanu

Patrijarh srpski Irinej boravi u Gračanici, gde je prisustvovao "Vidovdanskom pesničkom bdeniju" u porti Manastira Gračanica. Patrijath će na Vidovdan služiti jutarnju liturgiju u manastiru Gračanica, a u 13 časova služiće parastos kosovskim junacima na Gazimestanu.

Vidovdanske svečanosti u Gračanici završene su koncertom i Pesničkim bdenjem, a okupili su se pesnici sa Kosova, i iz centralne Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

U porti mastira Gračanica >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Vidovdanske svečanosti nastupio je Simfonijski orkestar i hor RTS-a, pod upravom Bojana Suđića. Na programu koncerta bila su dela kompozitora Rajka Maksimovića i Ivana Jevtića, i "Srpsko-ruski marš" Petra Iljiča Čajkovskog.

Žiri ovogodišnjeg "Vidovdanskog pesničkog bdenija" jednoglasno je odlučio da "Zlatni krst kneza Lazara" dodeli Zlati Kocić iz Beograda, dok je "Gračanička povelja" pripala književniku iz Banjaluke Ranku Risojeviću.

"Kondir Kosovke devojke" dodeljen je pesniku iz Novog Sada Selimiru Raduloviću, a "Pero despota Stefana Lazarevića" piscu iz Beograda Vladimiru Kecmanoviću.

Zatvaranju Vidovdanskih svečanosti prisustvovali su patrijarh srpski Irinej i direktor kancelarije za Kosvo i Meothiju Marko Đurić. "Pesničko bdenije" u porti Manastira Gračanica obezbeđivali su pripadnici Kosovske policijske službe koji su kao meru bezbednosti zatvorili saobraćaj putem Priština-Gnjilane koji prolazi pored manastira.

Patrijarh Irinej služiće u sredu ujutru Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Gračanica, a u 13 časova služiće parastos kosovskim junacima na Gazimestanu.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.