Pajtić: Ne treba nam novi DOS

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Mar.2015, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Ne treba nam novi DOS

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je danas da je DS raspoložena za saradnju s partijama koje su joj programski bliske, ali je dodao da nije pristalica formiranja nekog novog DOS-a, kao koalicije programski različitih stranaka.

"Ja sam pozivao i pozivam na okupljanje onih stranaka koje su programski srodne i koje su dosledno opozicione. Treba videti i ko zaista pripada tom opozicionom bloku, a ko po svaku cenu želi da bude deo vlasti. Nama takvi ne trebaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << niti trebaju građanima", rekao je Pajtić za Radio-televiziju Vojvodine.

Po njegovim rečima, kada bi DS izašla sama na izbore, imala bi oko 11 odsto, a kada bi izašla u koaliciji s Liberalno-demokratskom partijom, Socijaldemokratskom strankom i nekim drugim organizacijama, dobila bi dva odsto glasova manje.

Pajtić je ocenio da je miting DS u Zaječaru pokazao da ima "više nego dovoljno" građana Srbije koji su hrabri, koji žele promene i koji se ne plaše da se suprostave režimu koji je "loš, nasilan, bahat i koji čine ljudi koji su u velikoj meri kupovali diplome, falsifikovali doktorate".

Dodao je da će biti sve više protesta protiv vlasti u Srbiji.

DS: Skinuti oznaku tajnosti u poslovima sa UAE

Predsednik DS Bojan Pajtić najavio je danas da će ta stranka pokrenuti inicijativu u Skupštini Srbije i tražiti da se skine oznaka tajnosti sa svih pravnih poslova sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

"Tražimo i pokrećemo skupštinsku inicijativu zbog projekta Beograd na vodi i sličnih najavljenih, koruptivnih aranžmana, čiji je cilj da se skine oznaka tajnosti sa svih pravnih poslova sa UAE", rekao je Pajtić na konfereniji za novinare posle prve sednice vlade u senci, koju je nedavno formirala DS.

Pajtić, koji je predsednik vlade u senci, ocenio je da se leks specijalisom izbegava poštovanje zakona, legalizuje korupcija i uvodi princip koji diskvalifikuje Srbiju na njenom putu ka EU, a to je da se zakoni prilagođavaju jednom poslovnom poduhvatu i jednom poslovnom partneru Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, do sada je potpisano 40 takvih ugovora, a vlast je najavila još 30 različitih projekata od kojih je realizovano tri.

Ministar infrastrukture u vladi u senci Dragoslav Šumarac rekao je da leks specijalis o Beogradu na vodi predstavlja ozakonjenje korupcije, navodeći da je cilj tog zakona uspostavljanje monopola i omogućavanje profita jednom investitoru.

Kako je naveo, taj leks specijalis je udar na pravni sistem Srbije i poništava sve postojeće zakone - o eksproprijaciji, o planiranju i izgradnji i o javnim nabavkama.

Šumarac je rekao da je taj projekat trebalo urediti kroz Generalni urbanistički plan, raspisati međunarodni konkurs, kako bi se došlo do najboljeg rešenja, omogućiti konkurenciju i da na tom projektu budu angažovani najbolji projektanti.

On je upitao ko će plaćati penale, ako grad ne uspe u tom projektu i šta će se destiti ako od njega odustane investitor.

On je rekao da DS predlaže da taj proces bude transparentan i da se omogući takmičenje i investitora i projektanata.

Govoreći o prvoj sednici vlade u senci, Pajtić je rekao da je osim projekta Beograd na vodi, bilo reči o programskim usmerenjima ministarstva privrede i ekonomije vlade u senci, privatizaciji Telekoma.

Pajtić je rekao da zabrinjava što se za privatizacionog savetnika za Telekom javila samo jedna kompanija i da to što je ostavljeno samo dva meseca za procenu vrednosti ukazuje da su već poznati i kupac i cena.

Podsetio je da je vlada Mirka Cvetkovića svojevremeno za polovinu vrednosti Telekoma dobijala gotovo milijardu evra i naveo da će DS sve ispod te cene smatrati korupcijom.

Ministar privrede i ekonomije u senci Ivan Stefanović rekao je da je potrebna departizacija i korporativizacija javnih preduzeća, centralizacija i profesionalizacija pregovora i procesa implementacije stranih i domaćih investicionih projekata, solidarnost u restrukturiranju javnog sektora i subvencije koje funkcionišu.

On je poručio da vlast u procesu privatizacije oko 500 javnih preduzeća treba da obezbedi transparentnost i kompetentnost.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pajtić: Ne treba nam novi DOS

Izvor: Blic, 13.Mar.2015

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je danas da je DS raspoložena za saradnju s partijama koje su joj programski bliske, ali je dodao da nije pristalica formiranja nekog novog DOS-a, kao koalicije programski različitih stranaka..."Ja sam pozivao i pozivam na okupljanje onih stranaka...

Nastavak na Blic...

Pajtić: DS udvostručio rejting

Izvor: B92, 14.Mar.2015, 18:10

DS je jedina politička organizacija koja je za nekoliko meseci uspela da udvostruči rejting i podršku građana, izjavio je lider te stranke Bojan Pajtić...Na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni članove Grupe građana "Dragana Živanović" iz Rače koji su se priključili demokratama,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.