PET MILIONA DOLARA ZA SLOBINU GLAVU ISPLAĆENO NA KIPRU? Nakon Legijinog svedočanstva pokreće se istraga

Izvor: Telegraf.rs, 25.Maj.2016, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PET MILIONA DOLARA ZA SLOBINU GLAVU ISPLAĆENO NA KIPRU? Nakon Legijinog svedočanstva pokreće se istraga

Nagrada za hapšenje bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, koja je iznosila pet miliona dolara, uplaćena je dan nakon što je to učinjeno, tačnije 2. aprila 2001. godine na račun jedne ofšor kompanije koja se nalazila na Kipru, piše Informer.

Kako saznaje ovaj dnevni list, oni su isplaćeni samo dan posle Miloševićevog privođenja, da bi nakon nekog vremena bili podignuti, a firma ugašena. Sagovornici iz ovog lista, obaveštajci koji su im i potvrdili ove navode, kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << da je ono što je bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija rekao, da su lideri DOS dobro finansijski naplatili "Miloševićevu glavu", tačni.

Kako je u intervjuu za "Ekspres" rekao Legija, koji je u zatvoru zbog presude za ubistvo premijera Zorana Đinđića za koje je dobio 40 godina, u javnost je namerno puštena priča da su Miloševića hapsili članovi "zemunskog klana", jer je to bio jedini način da se naplati suma koju su Amerikanci raspisali za Miloševićem.



- Informacija da je u tome učestvovao "zemunski klan" klasična je podmetačina, koja je smišljena mnogo ranije, jer jedino tako su mogli da uzmu novac za Miloševića, odnosno pet miliona dolara, koliko je davano za njegovo hapšenje. Da su ga uhapsili državni organi, onda ne bi mogle pare da se uzmu. Zato je puštena priča o "zemunskom klanu" - rekao je Ulemek za nedeljnik "Ekspres", a čitav intervju ćete moći da pročitate 27. maja.

Kako su Informerovi izvori potvrdili, novac je uplaćen dan nakon hapšenja na račun jedne ofšor kompanije koja se nalazila na Kipru, a koja je ubrzo nakon skidanja novca ugašena.

- Pare su neko vreme stajale na računu, da bi zatim bile podignute i gubi im se svaki trag. Firma je potom ugašena, a dodatni dokaz da je napravljena striktno za tu namernu jeste da nikakav priliv osim tog nije imala.

Foto: Profimedia/AFP

Ove navode niko nije želeo da komentariše, a kako je za ovaj list nezvanično rečeno u vrhu pravosuđa, nadležni su pokrenuli istragu o tome kako je Ulemek dao intervju, pošto mu nije dozvoljeno.

- Sva je prilika da će Legija biti kažnjen izolacijom, odnosno da će mu na neko vreme biti uskraćen kontakt s porodicom. Njegovog advokata verovatno čeka novčana kazna, jer se sumnja da je upravo on prošvercovao Legijine odgovore medijima.

Božidar Spasić, bezbednosni stručnjak, smatra da u njegovim iskazima ima istine, ali da nadležni moraju da reaguju i istraže šta se zapravo dogodilo s pomenutim novcem.

- Ovo je međunarodna tajna. Legiji treba verovati jer je bio u epicentru operativne i izvršne vlasti i tajne policije. U to vreme su postizani aranžmani o kojima govori. Amerikancima je bilo potpuno nevažno kome uplaćuju novac. Legija sigurno ne zna ko ga je sve dobio, osim onog dela koji je sam dobio. Isti mehanizam je posle korišćen i prilikom hapšenja Radovana Karadžića.

Foto: Profimedia/AFP

Kako su mediji pisali, Amerikanci su za informaciju koja je pomogla u hapšenju bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića uplatili nagradu od pet miliona dolara na račun na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Novine su tada prenele da su SAD, u okviru programa Stejt departmenta "Nagrade za pravdu", novac uplatile pod brojem RV 20-036-008/2 anonimnoj osobi 23. jula, dva dana nakon što je objavljena vest o hapšenju. Karadžić je tvrdio da su taj novac uzeli Boris Tadić, Snežana Malović, Miodrag Miki Rakić i Vladimir Vukelić.

DAČIĆ SMATRA DA JE MOGUĆE DA JE ISTINA ONO ŠTO JE LEGIJA REKAO

- U to vreme nisam bio u vrhu vlasti, ali je sve moguće - rekao je lider SPS-a Ivica Dačić, koji je istakao da za ovu informaciju nije čuo, ali nije ni odbacio mogućnost da su lideri DOS uzeli nagradu od SAD.

VUČIĆ POTVRDIO: Miloševića su hapsili s fantomkama kako bi uzeli novac!

Premijer Srbije je indirektno potvrdio da je bivši režim DOS zaista milionski naplatio hapšenje nekadašnjeg predsednika Jugoslavije i Srbije. Na konferenciji za medije povodom nove vlade, Vučić je istakao da Srbija "više nikada neće hapsiti svoje predsednika s fantomkama".

- Najsmešnije mi je kad o slučaju Savamale govore oni koji su fantomke uveli, ne samo za političku, već i na ekonomsku scenu. Oni koji su Miloševića hapsili pod fantomkama, bili ranjavani, a sve to, kao što vidite, da bi uzeli pet miliona dolara. Mi ćemo ovaj slučaj da rešavamo na drugačije načine. To je dokaz koliko je Srbija napredovala. Više niko nikog ne ubija sa fantomakama na glavi, nikada više predsednici neće biti uhapšeni s fantomkama, niti će ih iko koristiti za bilo šta protivpravno i protivzakonito - poručio je Aleksandar Vučić.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LEGIJA PONOVO PUCA U ĐINĐIĆA Izmislio da je Srbija naplatila pet miliona dolara za hapšenje Slobodana Miloševića

Izvor: Blic, 25.Maj.2016

Milorad Ulemek Legija ponovo je pucao u Zorana Đinđića izmišljenom tvrdnjom da je država naplatila pet miliona dolara za hapšenje Slobodana Miloševića...U susret novom odlučivanju o poboljšanju zatvorskih uslova, Ulemek (48), koji služi kaznu od 40 godina zatvora kao organizator atentata na...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.