PATRIOTSKA EUFORIJA TRESE RUSIJU: Srbi više nisu na prioritetnoj listi prijatelja!

Izvor: Kurir, 23.Nov.2014, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PATRIOTSKA EUFORIJA TRESE RUSIJU: Srbi više nisu na prioritetnoj listi prijatelja!

Svi pritisci koji pristižu sa Zapada samo su učvrstili verovanje građana Rusije u svoje rukovodstvo. Kremlju je „melem za dušu“ to što se 69 odsto građana osećaju kao „slobodni ljudi“ živeći u Rusiji

Krajem oktobra moskovski „Levada centar“ sproveo je istraživanje koje je pokazalo da se 86 odsto žitelja Rusije ponosi što živi u toj zemlji. Takav stepen patriotizma bio je zabeležen 2007. godine, godine kada su svi privredni pokazatelji rasli jer se cena >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nafte i gasa kretala ka istorijskom maksimumu. Pre sedam godina osnova za gordost Rusa je bio ekonomski rast, a sadašnja nacionalna euforija je plod pripajanja Krima i brige za zemljake koji žive u inostranstvu.

Ovo istraživanje još jednom je pokazalo da Srbi nisu na „prioritetnoj listi“ prijatelja Rusije. Srbe vole najviše u provinciji, i to onaj pravoslavno-religiozni deo Rusa, kao i siromašna inteligencija. Oni bogatiji građani, baš kao i oni njima slični u Srbiji, više gledaju na svoje račune na Zapadu nego na siromašnu braću. Onaj ko želi da oseti bratsku ljubav u Rusiji, treba da ide u provinciju i druži se sa obrazovanijim siromašnijim slojem. Što se tiče činovnika, oni ne vole ni svoj narod, a kamoli Srbe, pišu Večernje novosti.

Građani Rusije smatraju da na Zapadu zlonamerno komentarišu događaje na Krimu pa zato upotrebljavaju termin „aneksija“ mada su stanovnici tog poluostrva na referendumu jasno rekli sa kim žele da budu.

Interesantno je da oko 30 odsto građana RF misli da se sada na Zapadu više nego ranije plaše Rusije. Istovremeno 24 posto njih smatra da je u svetu porasla mržnja prema njihovoj zemlji. Samo deset procenata smatra da Rusiju sada više uvažavaju, dok 11 posto misli da je bolje razumeju.

(Večernej novosti)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.