Otkrivena nova stenovita planeta

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Avg.2015, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena nova stenovita planeta

NASA je otkrila do sada nama najbližu stenovitu planetu, izvan našeg solarnog sistema, prenosi Independent.

Novootkrivena planeta veća je od Zemlje i kako već kažu istraživači, "potencijalni rudnik zlata u pogledu naučnih podataka".

Nova planeta zove se HD 219134b i u poređenju s nedavnim senzacionalnim otkrićem Keplera 452b, ovaj je preblizu svojoj zvezdi da bi postojala mogućnost održavanja života na njemu.

DISCOVERY: Closest known rocky planet >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << outside our solar system-21 light-yrs away http://t.co/wc5aH2AJJD @NASAspitzer pic.twitter.com/MK5uPyd79G

Međutim, druga razlika između ove planete i 'Keplera' jeste što je najnovije otkriće dosta bliže Zemlji, i udaljena je 'samo' 21 svetlosnu godinu (Kepler je udaljen 1400 svetlosnih godina). Naravno, i 21 svetlosna godina je i dalje prevelika udaljenost da bi se ta planeta ikad posetila.

Evo nekoliko zanimljivosti o novom otkriću: 

- Kada bi do planete HD 219134b putovali 36,373 milja po satu na odredište bi od Zemlje stigli za 387 hiljada godina.

- HD 219134b se ne može videti direktno, čak ni teleskopima, ali njena zvezda se može videti golim okom.

- Ipak, njena blizina ja istraživačima čini plodnim tlom da je dobro prouče uz pomoć prikladne opreme.

- Naučnik Majkl Verner rekao je kako će upravo ovaa stenovita planeta idućih decenija biti jedna od najviše proučavanih.

- Od Zemlje je teža oko 4.5 puta, i veća za 1.6 puta, a da obiđe svoju zvezdu treba joj tri dana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.