Optužnica zbog paljenja Ambasade SAD

Izvor: RTS, 10.Jul.2012, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica zbog paljenja Ambasade SAD

Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv 12 osoba zbog paljenja Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine, saznaje RTS. Njima se na teret stavlja krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Kako RTS saznaje, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv 12 osoba zbog paljenja Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine. Njima se na teret stavlja krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Sredinom aprila Viši sud u Beogradu odredio je pritvor za 11 osoba osumnjičenih za paljenje ambasade. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jedan osumnjičeni, koji je bio maloletan u to vreme, pušten je da se brani sa slobode.

Dan pre Viši sud u Novom Sadu odredio je pritvor i pokrenuo istragu protiv dvojice osumnjičenih koji su u vreme izvršenja krivičnog dela bili maloletni.

Više javno tužilaštvo prethodno je podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv 15 osumnjičenih za izazivanje nereda i paljenje ambasade.

Osumnjičeni su 21. februara 2008. godine, po završetku mitinga "Kosovo je Srbija", zajedno sa većom grupom nepoznatih osoba, kamenicama, bakljama i drugim predmetima gađali Ambasadu SAD razbijajući prozore i vrata, pa su tako zapaljene prostorije Ambasade.

Potom su osumnjičeni otišli do ambasada Hrvatske i Nemačke, koje su, takođe, gađali kamenicama, bakljama i drugim predmetima.

Za delo za koje se osumnjičeni terete zaprećena kazna je veća od 10 godina zatvora.

Tužilaštvo je više od godinu dana pribavljalo dokaze, među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda, a među osumnjičenima ima huligana poznatih po incidentima na sportskim manifestacijama.

Neredi i napadi na Ambasadu SAD usledili su posle mitinga "Kosovo je Srbija" održanog u centru Beograda u februaru 2008. godine. U paljenju je poginuo student Zoran Vujović iz Novog Sada, koji je izbegao sa Kosova 1999. godine.

Okružno tužilaštvo u Beogradu podiglo je 2009. godine optužnicu protiv Milana Živanovića zbog sumnje da je sa više osoba učestvovao u paljenju američke ambasade. U procesu koji je 2011. počeo ispočetka, Živanović je u Višem sudu u Beogradu priznao da je sa zgrade skinuo američku i stavio zastavu Srbije, ali je negirao da je učestvovao u paljenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Optužnica zbog paljenja Ambasade SAD

Izvor: S media, 10.Jul.2012

Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv 12 osoba zbog paljenja Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine, posle mitinga "Kosovo je Srbija", rekao je danas Tanjugu šef kabineta Republičkog javnog tužioca Vlado Ðorđević...Njima se na teret stavlja krivično delo izazivanja opšte opasnosti,...

Nastavak na S media...

Optužnica zbog paljenja Ambasade SAD

Izvor: Akter, 10.Jul.2012

Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv 12 osoba zbog paljenja Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine, njima se na teret stavlja krivično delo izazivanja opšte opasnosti

Nastavak na Akter...

Na optužnici 12 zbog paljenja Ambasade SAD

Izvor: Glas javnosti, 10.Jul.2012

BEOGRAD - Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv 12 osoba zbog paljenja Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine. Njima se na teret stavlja krivično delo izazivanja opšte opasnosti, javlja RTS...Podsetimo, ambasada Amerike je zapaljena u neredima koji su izbili posle mitinga "Koovo je Srbija", a...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.